A szintlépés a célja a teniszezőknek

Egy-két éven belül magasabb osztályba várja a magyar női válogatottat Szűcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elnöke a Fed Kupa euro-afrikai zóna I-es csoport budapesti tornája után, melyen a házigazdák a 16 csapatos verseny ötödik helyén végeztek.

“Amikor megpályáztuk ezt a rendezést, akkor sejtettük, hogy idén nincs reális esélyünk a feljutásra, mivel akár az ukrán, akár a román csapat előttünk jár játékosállományban és ranglistás helyezésben is. A nemzetközi szövetség úgy osztja ki ezeket a tornákat, hogy ha egy ország sikeresen lebonyolít egy Fed Kupát, akkor a következő években ismét házigazda lehet, mi pedig egy újabb rendezéssel egy-két éven belül szeretnénk majd feljutni a világcsoport II-be” – nyilatkozta a sportágvezető.

Az MTSZ első embere kifejtette, a Budapesten járt csapatok elismerően szóltak a rendezésről, amelyben sok segítő és támogató akadt. Kiemelkedett a hatnapos programból szombaton a Magyar Tenisz Napja, amelyen közel két és félezer gyermek és szülő jelent meg, és Szeles Mónika személyében egy közönségcsalogató világsztár volt a díszvendég. Az újvidéki születésű volt világelső mellett ott volt a Syma Csarnokban Áder János köztársasági elnök, a román teniszlegenda Ilie Nastase, valamint a kapitányok közül Judy Murray – a wimbledoni bajnok Andy Murray édesanyja -, a Roland Garros-bajnok horvát Iva Majoli és a párosban hatszoros Grand Slam-tornagyőztes holland Paul Haarhuis is.


Szűcs Lajos Áder Jánosékkal nézte Babos Tímeáékat
Fotó: MTI

Ami a 2014-es további teendőket illeti, Szűcs Lajos elmondta, májusban Szeged ad otthont a Davis Kupa-küzdelmeknek, ahol a tavalyi kiesés után az euro-afrikai zóna II-es csoportjába való visszajutás lesz a cél a férfi válogatott számára.

“A hosszú távú terveink megvalósulásához nagy mértékben hozzájárul, hogy kormánytámogatással mi is kiemelt sportág lettünk, így a feltételek biztosítottak. Komoly elképzeléseink vannak edzésközpontok kialakítására, edzőlicencek megszerzésére és az utánpótlás támogatására” – tette hozzá a szövetség elnöke.