Drámai csatában lett középdöntős a kéziválogatott

A magyar férfi-kézilabdaválogatott 26-26-os döntetlent játszott Norvégiával és továbbjutott az Európa-bajnokság B csoportjából.

Nagyszerűen kezdett a magyar együttes a sorsdöntő mérkőzésen, Mikler védéseinek és az eredményes támadójátéknak köszönhetően 3-1-re, majd 8-5-re is vezettünk. Ekkor, mint az Eb korábbi két mérkőzésén, kisebb üresjárat jött a mieink játékában, kettővel vezettek már a norvégok, amikor Vadkerti pontot tett a magyar gólcsend végére.

Nagy csata alakult ki a pályán, egy sorcsere után pedig Lékai Máté vezérletével ötletes játékkal fordított Magyarország. Az irányító ráadásul a félidő lezárásaként saját térfeléről talált be, megszerezve az idei Eb egyik legszebb gólját (16-13).

A második 30 percet ismét jól kezdtük, Lékai góljával pedig már néggyel is vezettünk (20-16), de a játékrész közepén megint hullámvölgybe kerültünk, az ellenfél pedig Kjelling jó játékának köszönhetően feljött egy gólra.

Nagyon izgalmas volt a hajrá, az utolsó percben érve az egész mérkőzésen jól játszó Tvedten egyenlített éles szögből, azonban a fennmaradó szűk fél percben sikerült úgy járatni a labdát, hogy azt már nem tudták elvenni tőlünk, 26-26 lett a vége, a két döntetlennel záró magyar válogatott bejutott a középdöntőbe.

Eredmény – férfikézilabda Európa-bajnokság

A csoport (Herning):
Macedónia-Ausztria 22-21 (12-10)
Dánia-Csehország 33-29 (21-17)

A csoport végeredménye: 1. Dánia 6 pont, 2. Macedónia 3, 3. Ausztria 2, 4. Csehország 1

B csoport (Aalborg):
Spanyolország-Izland 33-28 (16-15)
Magyarország – Norvégia 26-26 (16-13)

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 6 pont, 2. Izland 3, 3. Magyarország 2, 4. Norvégia 1

A csoportokból az első három jutott a középdöntőbe.

Vége, 26-26 és magyar továbbjutás!

II. FÉLIDŐ

56-60. PERC: Sajnos a megbeszélt figura nem jött össze, támadhat Norvégia. Mikler védett fontos pillanatban! Kjelling szépít, de Zubai a kapuba vág egy kipattanót (26-24)! Zubait küldik ki két percre. Lokkebo a szélről eredményes (26-25). Vadkerti eladta a labdát, de egy rossz passz miatt megakadt a norvég támadás, majd időt is kértek. Az utolsó percben vagyunk. Levitték a kapusukat is, Tvedten pedig nagyon éles szögből egyenlített (26-26). Mocsai Lajos időt kért. Sikerült kipasszolgatni a fennmaradó szűk fél percet, döntetlen a vége, bejutottunk a középdöntőbe!

51-55. PERC: Időkérés után eladták a norvégok a labdát, de nem tudtuk kihasználni a lehetőséget, Tvedten pedig szépített (23-22). Ancsin úgy dobott gólt, hogy közben kétpercet érően szabálytalankodtak ellene (24-22). Kjellinget kellene megállítani (24-23). Ancsin harcolt ki egy hetest, érkezett Császár és a negyediket is értékesítette (25-23). Nálunk labda, Mocsai Lajos időt kért.

46-50. PERC: Kjelling góljával egyre közelebb Norvégia (21-20). Császár játszott Szöllősihez, aki már a harmadik gólját szerzi (22-20). Kjelling tartja most meccsben övéit (22-21). Ancsin vállalta el messziről, de mellé célzott. Szöllősi újra, Szalafai adta az asszisztot (23-21).

41-45. PERC: Lékai két védő között talált be (20-16)! Egy kipattanó után szépítenek a norvégok (20-17). Putics dobott a blokkba, de ellenfelünk szerencsére nem használta ki a kínálkozó lehetőséget. O’Sullivan a szaggatottról talál be, de Császár postafordultával villan, négyperces gólcsendnek véget vetve (21-18).

36-40. PERC: Mocsai dobta a kapusba a labdát, majd Mikler mutatott be újabb bravúrt. Lékai test mellól ereszt el egy sikeres bombát (18-16). Mikler tornázta ki O’Sullivan löketét a kapufa mellől. Lékai játszott Zubaihoz, a beállós pedig közelről büntett (19-16).

31-35. PERC: Elkezdődött a második játékrész. Myrhol góllal kezdi a félidőt, Lékai pedig eladja a labdát (16-14). Mikler védett hatalmasat, majd az ellenakció végén Iváncsik a kapufa segítségével visszaállítja a háromgólos különbséget (17-14). Tvedten hetesből járt túl a beugró Tatai eszén (17-15). Miklert két bravúrja után Lokkebo már mattolni tudja (17-16). Schuch Timuzsint kiállították.

A félidőben 16-13-ra vezetünk!

I. FÉLIDŐ

26-30. PERC: Lékai szabálytalansága sárgát ért és a norvégok hetest dobhattak, Tvedten nem hibázott a vonalról (12-13). Lékai ötödik dobásából a negyedik gólját érte el (13-13). Mocsai gyönyörűen játszott Szöllősihez, aki fééfordulatból eredményes, vezetünk (14-13)! Norvég kapufa után Szöllősi talál be ismét (15-13)! Időt kértek a norvégok. Hoppá, Lékai észrevette, hogy a kapus kint áll és a saját térfeléről dobott gólt (16-13).

21-25. PERC: Kjelling révén már kettő van közte (8-10). Vadkerti törte meg a magyar gólcsendet (9-10). Szöllősit küldik ki két percre. Reinkind nyugtatja meg a norvégokat (9-11). Lékai megpattanó dobása köt ki a norvég kapuban, de azonnal reagál ellenfelünk (10-12). Gyönyörű akció végén Lékai dobja meg saját maga második gólját (11-12). Mikler lábbal véd nagyot, de Erevik ugyanígy tesz Szalafai dobásánál. Lékai egyenlít (12-12)!

16-20. PERC: Egy szerencsés találattal lopakodott közelebb Norvégia (8-6). Egy belemenés után jöhettek az északiak, Hansen fejezte be góllal a gyors akciót (8-7). nem tudunk válaszolni, Császár dobása maradt ki, sőt, Gullerrud kiegyenlít (8-8). Mocsai időt kért. Erevik most Ancsin dobását védte. Ancsint kiállították két percre. Lokkebo ejtése után előnyben Norvégia (8-9).

11-15. PERC: Egy rossz magyar bejátszás után támadhatott volna Norvégia, de a nagy ügyetlenkedésben kiment a labda. Ancsin kiharcolt egy hetest, Császár pedig másodjára sem hibázott (6-4). Gulyás nagyszerű passza után Ancsin növeli tovább az előnyt (7-4)! Tvedten eredményes a szélről (7-5). Zubai harcol ki egy újabb hetest,  Császár háromból háromnál jár (8-5).

6-10. PERC: Szép akció végén Ancsin talál be, majd Kjelling második dobása már utat talál a hálónkba (3-2). Mind a két oldalon kimaradt egy-egy helyzet, majd Zubai maradt üresen a kapu előtt és nem hibázott (4-2). Timuzsin kapott sárgát, a szabálytalanságért megítélt büntetőt azonban védte Mikler! Császár villan, de a norvégok egyből válaszolnak (5-3). Nagy Kornél dobását védi Erevik, Reinkind pedig góllal zárja a következő akciót (5-4).

1-5. PERC: Zöldben a mieink, fehérben Norvégia, mi kezdtük a meccset. A kapunkban Mikler, az első támadást pedig Császár próbálta meg befejezni, de a norvég kapus védett. Szerencsére az északiak első helyezet is kimaradt. Nagy Kornél jegyzi a meccs első találatát (1-0). Mikler védése után Zubai harcolt ki egy hetest, Császár pedig bevágta azt, jó kedzés (2-0)! Mikler véd ismét szépen, Nagy Kornél pedig távolról riogatott, de védett a kapus. Tvedten szépít (2-1).

A csoport korábbi mérkőzésén Spanyolország Izlandot is legyőzte, így hibátlanul zárt a kvartett élén.

Előzetes: a magyar együttes egy spanyolok elleni sima vereséggel kezdett az Európa-bajnokságon, majd Izland ellen egy újabb drámai ütközeten sikerült kiharcolni a döntetlent. Az utolsó csoportmeccsen Norvégia lesz az ellenfél, északi riválisunk eddig mind a két ellenfelétől kikapott (a spanyolok ellen ugyanakkor vezettek a hajrában), így a mieinknek a továbbjutáshoz egy újabb iksz is elegendő a továbbjutáshoz.

„A játékuk ellenszerét akkor találhatjuk meg, ha azt a rendszert meg tudjuk bontatni, amivel támadnak, illetve amivel védekeznek” – mondta a meccs előtt Mocsai Lajos, válogatottunk szövetségi kapitánya, aki az ellenfél játékosállományát is méltatta.

Európa-bajnokságon még nem találkozott egymással a két válogatott.