Az első nap visszafordultak az óceánt átszelni induló kajakosok

Vasárnap napközben indult el, de egy műszaki hiba miatt nem sokkal később már újra a kikötő felé vette az irányt az a két magyar fiatal, akinek célja, hogy átevezze az óceánt.

A Kovácsik Levente–Szabó Norbert Ádám duó azt tűzte ki, hogy 70 nap alatt külső segítség nélkül átevezze a Spanyolország és a Karib-szigetek közötti 6500 kilométeres távolságot, ezzel Guinness-rekordot felállítva. Az egyetemisták vasárnap neki is vágtak az útnak, azonban a technika ördöge közbeszólt.

A vízszűrő berendezés, ami sós vízből iható édeset készít, nem működött, levegő van a rendszerében.
A műszaki leírás szerint első alkalommal ez normális, rövid időn belül kitisztul – ez viszont több óra próbálkozás után sem történt meg. A szerencse, hogy a probléma nem a nyílt víz közepén állt elő, a fiúk néhány óra evezésre voltak a parttól. Mivel a vízen nem tudták a tömítést megjavítani, vissza kellett térni a kikötőbe – írják a Facebook-oldalukon.

Természetesen a javítás után a fiúk újra nekivágnak a nagy kalandnak.

Videó – Levente visszatérésük okáról

Hasonló kísérlet utoljára 2011 decemberében volt. Akkor indult útnak Rakonczay Gábor, aki egyedül akarta átevezni az Atlanti-óceánt. 2012 február magasságában veszett nyoma, majd többhetes találgatást követően márciusban felbukkant Antiguán.

Rakonczay teljesítményét többen megkérdőjelezték, csalással vádolták. Furcsa módon a Fa Nándor által tervezett Vitéz nevű hajó hazavontatás közben rejtélyes módon eltűnt, majd júniusban egy luxushajón dolgozó magyar lány talált rá az óceán közepén.

A fiúk bebiztosították magukat: Kele névre keresztelt hajójukon nemcsak műholdas telefon, de jeladórendszer is lesz, a vészjelző bója, a radarreflektor és az automatapilóta-rendszer mellett.