Közel járnak a kvótaszerzéshez gyorskorcsolyázóink

Knoch Viktor 1500 és 500 méteren is sikerrel vette a csütörtöki selejtezőket a rövidpályás gyorskorcsolyázók kolomnai olimpiai kvalifikációs világkupáján. Rajta kívül Heidum Bernadett és Kónya Zsófia is kedvező helyzetből várhatja a folytatást.

A leghosszabb távon a férfiaknál kétfordulós volt a selejtező. Burján Csaba és Liu Shaolin Sándor a második körben esett ki, így ők nem jutottak a legjobb 27 versenyző közé. Knoch Viktor viszont ahogy múlt héten Torinóban, úgy ezúttal is negyeddöntőben szerepelhet, ezzel jó esélye van, hogy ezen a távon kvótához jusson. Olaszországban kilencedik lett 1500-on.

A nők 1500-as selejtezője egy körből állt, amelyet Kónya Zsófia és Heidum Bernadett sikerrel vett, ahogy Torinóban is, ők így a legjobb 36 közé jutottak, ezzel jelentősen növelve kvótás reményeiket, ugyanakkor Lajtos Szandra kiesett.

A legrövidebb távon mindkét nemnél három fordulót rendeztek. A nőknél ezúttal sem jutott magyar versenyző a negyeddöntőbe: Heidum és Kónya a második, Keszler Andrea pedig az utolsó körben búcsúzott. A férfiaknál viszont Knoch mellett Béres Bence is sikerrel vette az akadályokat, így ezen a távon két magyar lesz érdekelt a legjobb 26 között. Liu Shaolin a harmadik fordulóban esett ki. Knoch ezen a távon is jó eséllyel pályázik a kvótára, ugyanis Torinóban szintén “túlélte” a selejtezőket.


Knoch Viktor száguld Szocsi felé
Fotó: MTI

Az olimpiai kvóták megszerzése szempontjából a múlt heti, torinói, valamint a mostani vk-n elért eredmények számítanak. 500 és 1000 méteren 32, 1500-on 36, a váltóknál pedig nemenként 8 kvóta vár gazdára.

Egyéniben a két vk-n elért eredmények összesítése után derül majd ki, hogy kik azok, akik beférnek a kvótás helyekre, azaz a legjobb 32-be, illetve a leghosszabb távon az első 36-ba. A korcsolyázók az országuknak szereznek indulási jogot, s ha valamelyik távon három versenyző is kvótás pozícióban zár a két vk összesített eredményei alapján, akkor az adott nemzet egyéniben három főt indíthat a jövő februári szocsi olimpián.

A váltóknál szintén a torinói és a kolomnai futamok eredményeit összesítik majd, s nemenként az első nyolc helyen végzett ország stafétái szereznek kvótát a játékokra. A váltók 4+1 fősek, de az egyéniben és csapatban is indulási jogot szerzett nemzetek sem indíthatnak többet öt versenyzőnél, ideális esetben tehát nemenként 5, azaz összesen 10 fős lehet egy szocsiba utazó rövidpályás válogatott.