Rogge elköszönt Borkaiéktól

Dr. Jacques Rogge hamarosan távozik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság éléről, most levélben búcsúzott a magyar szervezet vezetőitől.

Argentínában, Buenos Airesben tartják majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 125. kongresszusát. Sok kérdésben döntenek majd a sportvezetők szeptember 7-én, ugyanis akkor dől el, hol lesz a 2020-as olimpia (Isztambul, Madrid és Tokió lehet a befutó), egy nappal később pedig kiderül, hogy a birkózás marad vagy lekerül az olimpiai programról.

Szeptember 10-én aztán megválasztják a NOB új elnökét is, aki átveszi a távozó Jacques Rogge helyét. A 71 esztendős belga sportdiplomata 2001-ben vette át az irányítást, ezúttal pedig levélben búcsúzott el a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökétől, Borkai Zsolttól, valamint a szervezet főtitkárától, Szabó Bencétől.

Jacques Rogge MOB-nak szánt levele

„Tisztelt Borkai Zsolt Elnök úr!

Tisztelt Szabó Bence Főtitkár úr!

Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy 12 éven keresztül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökeként szolgálhattam az Olimpiai Mozgalmat. Szolgálati időm nemsokára a végéhez ér. Mindvégig nagy felelősségérzettel tettem eleget annak a kivételes megtiszteltetésnek, hogy Önökkel együtt részt vehettem az Olimpiai Mozgalom építésében.

Ez továbbá a legalkalmasabb pillanat arra is, hogy elismerjem azt a csodálatos munkát, amit a Nemzeti Olimpiai Bizottságok és társszervezetei végeztek elveink és értékeink gyarapításának terén, és amivel kétségtelenül hozzájárultak jelenlegi kitűnő helyzetünkhöz. Kiemelkedő közösségünk folyamatosan segítette és támogatta erőfeszítéseimet. Számomra nagy megtiszteltetés, hogy a tagja lehetek az Olimpiai Mozgalom közösségének, amelyért szeretném kifejezni őszinte köszönetemet és hálámat.

Miközben szolgálatom végére készülök, úgy vélem, hogy Olimpiai Mozgalmunk rendben működik és kiváló egészségnek örvend.

Nagyon sok szerencsét kívánok utódomnak, aki bizonyára sok kihívással fog szembesülni, valamint kérem Önöket, hogy támogassák az új vezetőséget, amely reményeim szerint éppoly erős és hatékony lesz, mint az én vezetésem alatt.

Szívélyes üdvözlettel és a jövőre vonatkozó legjobb kívánságaimmal,

Dr. Jacques Rogge

Elnök

Nemzetközi Olimpiai Bizottság”