Nem bírt Ausztráliával a pólóválogatott

Utolsó csoportmérkőzésén 9-9-es döntetlent játszott Ausztráliával a magyar férfi-vízilabdaválogatott. Benedek Tibor együttese ezzel a második lett a C jelű kvartettben.


Decker Attilán nem múlott, nagyokat védett
Fotó: MTI / Kovács Anikó

A Kína elleni győzelmet, majd a szerbek elleni vereséget Ausztrália ellen a csoport második helye volt a tét Benedek Tibor fiai számára. A mieink kétszer is vezetést szereztek az első negyedben, de aktuális ellenfelünk mind a kétszer egyenlített, sőt, Szivós Márton kapufás gólja már csak az egyenlítéshez volt elegendő a felvonás végén. A nagyszünetig egy-egy találat esett még mind a két oldalon, így 4-4-nél fordultak a csapatok.

A harmadik negyedben is kiegyenlített csata folyt a vízben, a Varga-testvéreknek köszönhetően kétszer is vezettünk, de az ausztrálok rendre egalizáltak, 7-7 volt az állás az utolsó játékrész előtt. Varga Dénes, majd a remek napot kifogó Vámos Márton révén ekkor is sikerült kétszer is vezetést szerezni, de ellenfelünknek mindig volt válasza, Varga Dániel pedig a legvégén fejbedobta az egyik védőt, 9-9 lett a végeredmény.

A döntetlent azt jelenti, hogy a csoport második helyén zárt a válogatott, amely így a D csoport harmadik helyezettjével találkozik a nyolcaddöntőben.

Eredmény – vizes-világbajnokság, vízilabda, férfiak, C csoport

Magyarország – Ausztrália 9-9 (3-3, 1-1, 3-3, 2-2)
A magyar csapat gólszerzői:
Vámos 3, Hárai, Varga Dénes 2-2, Szivós, Varga Dániel

A csoport másik mérkőzésén:
Szerbia-Kína 16-9 (4-3, 4-2, 5-3, 3-1)

A csoport végeredménye: 1. Szerbia 6 pont, 2. Magyarország 3 (32-27), 3. Ausztrália 3 (25-26), 4. Kína 0

VÉGE

4. NEGYED:

5-8. PERC: Ausztrál védés, majd két magyar blokk volt a sorrend. Szivós harcolt ki egy fórt, de az amúgy is blokkban landoló lövésünkbe belefújtak. Vámos! Egy kontra után megúszunk és ő fejezi be az akciót, 9-8! Campbell ismét… 9-9. Bedő harcolt ki egy fórt, időkérés. Madaras pattintása fölészáll. Ausztrál időkérés után Hárai szerzi meg a labdát. Az utolsó támadásnál Varga Dániel dobja fejbe a védőt. 9-9 lett a vége, a győzelem nem sikerült, de másodikak lettünk a csoportban.

1-4. PERC: Howden ismét elhozza a labdát, de kontrát fújtak ellenük. Szivós jelentkezett egy kapufával, nálunk maradt a labda, de Decker ellen fújtak. Campbell is kapufát dobott. Madaras játszott a centerbe beúszó Varga Dénesnek, aki közelről sem ismer tréfát, 8-7! Gyerünk, fiúk! Decker hárított szögletre, majd kaptak egy könnyen befújt fórt az ausztrálok, Campbell pedg egyenlített, 8-8.

3. NEGYED:

5-8. PERC: Ziccerig játszottak egy emberfórt az auszik, de – talán mondani sem kell – Decker bravúrosan védett. Páros kiállítás, majd Hárai felé tart a labda, de valamilyen úton-módon szerelik. Lövésig sem jutottak egy támadásnál az ausztrálok, majd labda nélkül állítottak ki egy játékost az ellenfélt, Varga Dániel szerzi meg újra az előnyt, 6-5! Decker szögletre tolta a labdát, majd Bedőt szórták ki, ausztrál előny és időkérés. Pech… Campbell lövése egy blokkról pattant be, 6-6. Varga Dénes klasszisát jelzi, hogy időnél, lehetetlen szögből, a blokk mellett teszi el a labdát a kapuba, 7-6! Campbell sikerrel másolja le Dumi nagy dobását, 7-7. Vége a negyednek.

1-4. PERC: Nem megy ma – sem – nekünk a ráúszás, megint az ausztráloké a labda. Centerpassz után szereztük meg a labdát, Madaras próbálkozását tolta ki szögletre a kapus. Younger értékesíti az újabb ausztrál emberfórt, 4-5. A centerben próbálkozó Szivóst szerelték, majd Decker mutat be egy újabb pazar védést. Visszaúszás közben kiállítás, emberelőnyről folytatjuk – de csak miután Benedek Tibor időt kért. Vámosra játszottuk ki a figurát, nem hibázott, 5-5! Szivós blokkját követően Hárait akartuk megjátszani, de szerelni tudták.

FÉLIDŐ

2. NEGYED:

5-8. PERC: Kimaradt egy ausztrál helyzet, majd Hárai közeli próbálkozásába kapott bele a kapus. Huhh, ez közel volt, újabb kapufát dobott az ellenfél. Előbb Gór-Nagy lövését védik, majd Decker fog egy ausztrál próbálkozást. Varga Dániel szerezné meg a vezetést, ha a sprik nem fújtak volna közbe. Elvették a labdát. Egy jó szerelés után nem tudtunk gólt szerezni a félidő utolsó támadásából, 4-4 a nagyszünetre.

1-4. PERC: A második ráúszásnál is az ausztrálok hozzák el a labdát. Decker mozdult ki rosszul a kapujából, Swift ezt centerből ki is használja, 3-4. Hárai ismét kiharcol egy emberfórt, majd Madaras passzát be is húzza a kapuba, 4-4. Hosnyánszky szabaddobása szállt fölé. Egy megúszás után ziccerbe kerültek az ausztrálok, de Decker bemutat egy nagy bravúrt. Varga Dénesnek nem volt szerencséje, lövése után a labda előbb az egyik, majd a másik kapufán csattant, de nem pattant be. Volt, aki bent látta, csak nem a játékvezetők. Decker elképesztő! Most Swift ötméteresét fogta meg!

1. NEGYED:

5-8. PERC: Emberelőnyből jól megy eddig ezen a vébén, most a fenti képen is látható Vámos bombázott a kapuba, 2-2! Egy jó védekezés után a nagy kedvvel játszó Vámos lőtt a blokkba, majd Varga Dánielt szórták ki, ők is belőtték a fórt, 2-2. Szűk másfél perccel a negyed vége előtt nem jó a bejátszás Hárainak. Kibekkeltünk egy emberhátrányt, de Gilchirst üresen maradt a falban, kapott gól a vége, 2-3. Nem vezettek sokáig, Szivós egy kapufás bombával egalizált, 3-3! Decker bravúrja zárja az első negyedet.

1-4. PERC: Megy a meccs, az ausztrálok hozták el a labdát a ráúszásnál, de Decker védi az első próbálkozást. A túloldalon Madaras próbálkozását blokkolták. A kapufa óvta meg a magyra kaput a góltól. Ezaz! Hárai harcolt ki emberelőnyt, majd ő talált be fórból, 1-0! Hosnyányszky áll ki tőlünk, ezt kibekkeljük, de ellenfelünknél marad a labda, Younger egyenlített, 1-1.

A kapuban ezúttal Decker Attila kezd majd. A waterpolo.hu-ra támaszkodunk a mai élőzésnél.

Előzetes: Két meccsen van túl eddig a magyar férfi-vízilabdaválogatott a barcelonai vizes-világbajnokságon: előbb Kínát fektette két vállra Benedek Tibor csapata, ezt követte a Szerbia elleni fájó vereség. Pénteken az utolsó csoportmérkőzéseket rendezik, a mieink Ausztráliával mérik össze az erejüket.

Nem kisebb a tét, mint hogy ki lesz a C csoport második helyezettje. Ez azért fontos, mert a csata győztese a D csoport harmadik helyezettjével találkozik a nyolcaddöntőben, míg a vesztes a másodikkal.