Varga Dániel: Magamat kell adnom

A magyar férfi-vízilabdaválogatott a cseljabinszki Világligával készül a barcelonai világbajnokságra. Új csapatkapitánnyal, Varga Dániellel.

Az árvízi vészhelyzet felborította a vb-felkészülést a héten elkezdő Benedek-csapat programját. A Margitszigetet lezárták, így kedden még a homokzsákok megtöltése is a programban szerepelt (Óbudán), jól helyt is álltak a srácok.

Benedek Tibor szerdán hirdeti majd ki az utazó 13-as keretet, biztosan nem lesz ott Oroszországban a bordasérüléssel küzdő center, Kis Gábor.

„A szövetség mindent biztosít a felkészülésünkhöz, sok új dolgot kértem, ami korábban nem volt jellemző a csapatnál. Hét hét van a barcelonai világbajnokságig, hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem ez az esemény foglalkoztat minket. Ha nem edzenénk közben, hanem csak játszanánk a Világliga-döntőn, akkor annak végén kezdhetnénk elölről a felkészülést.

Oroszországban minden meccsünk a felkészülés jegyében telik majd. A csoportban az Egyesült Államokkal, Montenegróval és Japánnal találkozunk, és érdemes megverni Montenegrót, mert akkor a szerbeket elkerülnénk a folytatásban. Mint minden magyar válogatott, ez a mostani is a győzelemre tör, egy éremmel azonban én már elégedett lennék” – mondta a szövetségi kapitány.


Fotó: MTI

Új csapatkapitánya van a válogatottnak, Varga Dániel személyében. Őt arról kérdeztük, valójában mi a dolga egy „csékának”.

„Gyakorlati tapasztalatokról még nem tudok beszámolni, hiszen nemrég kezdődött a felkészülés, de vannak elképzeléseim. Akadnak klasszikus és nem túl izgalmas technikai feladatok, Tiborral is egyeztettem már, mi lesz a dolgom, illetve a többieknek is vannak elvárásai. A csapatkapitánynak éreznie kell azt, hogy a csapat merre tart, milyen irányba halad. Éreznie kell, hogy a 20 vagy később a 13 ember mennyire működik együtt mind taktikában, mind szellemiségben, az ebédnél, a vízben, a parton. Elsősorban ezek alapján választhatott ki Tibor, aki vélhetően úgy gondolja, ezeket a feladatokat jól meg tudom oldani” – mondta kérdésünkre Varga Dani.

Mi lesz a dolgod a medencén kívül, ha lesz egyáltalán? Szükségét érzed annak, hogy a csapat ott is egységet alkosson? – kérdeztük a csapatkapitányt.

„A válogatottban az első négy évben Benedek Tibor, előtte egy évig Kása volt a csapatkapitány, később pedig Biros Peti, nagyon nagy egyéniségekről beszélünk, és teljesen más típusú csapatkapitányokról, mivel a személyiségük is más. Amit lehetett, eltanultam tőlük, viszont nem őket kívánom utánozni, követni. A csapatkapitányi szerep nem egy minta, nem egy fix séma, hanem egy belülről jövő, a személyiségből adódó tevékenység. Az érzékenység, az összefüggések átlátása, a kommunikáció a fontos. Ezekben kell jónak lennem, magamat kell adnom” – így Dani.

És mi lehet a cél ezek szellemében az oroszországi Világliga-szuperdöntőn?

„Cseljabinszknak szolgálnia kell a világbajnoki felkészülést: egyrészt lesznek erős edzések a meccsek délelőttjén, másrészt napról napra javuló játékkal kell fejlődnünk. Ha ezt a kettőt jól csináljuk, akkor sikeres lehet a Világliga. Keveset tudunk még magunkról is, nem csak az ellenfélről. Magyar válogatottként nem adhatjuk alább egy érem megszerzésénél. Másként nem is érdemes elutazni” – mondta Varga Dániel.

Gór-Nagy Miklós a nyárról

Gór-Nagy Miklós lemaradt az olimpiáról vállsérülése miatt, most viszont reménykedik abban, hogy ez a nyár róla is szól majd:

„A sérülésem már a múlté, abszolút rendben vagyok. Pihenésből jöttünk a kerethez, most ezt a pihenést kell kipihennünk, visszarázódni a munkába. Vártam a nyarat, mert ez egy nagyon jó szellemiségű és motivált csapat, örülök, hogy ennek a részese lehetek. Szerintem szép nyarunk lesz. A magyar vízilabda erejét mutatja az, hogy tőlünk mindig érmet vár a közönség, aki jól tudja, hogy megfiatalodott a csapat. Valahol mi is érmet várunk magunktól. Ez nem teher, inkább önbizalmat ad nekünk” – mondta az Eger játékosa.