Mindkét házigazda megszenvedett a hoki-vb-n

Finnország egy már megnyert meccset szórakozott el majdnem, míg a svédek büntetőkkel vívták ki a továbbjutást. A két házigazda egymás ellen játszik az elődöntőben.

Arról már korábban írtunk, hogy a világbajnok oroszok meglepetésre komoly verést kaptak az Egyesült Államoktól, és azt, hogy Svájc szárnyalása tovább tart, hiszen a piros-fehérek izgalmas meccsen intézték el Csehországot.

Kora délután játszották Helsinkiben a finn-szlovák meccset, ahol a józan ész a házigazdák sikerét jósolta, és az első negyedben úgy is tűnt, hogy csuklóból hozzák a meccset a kék-fehérek: már 3-0-ra is vezettek Vaananen egy, Kontiola két góljának köszönhetően.

A középső etapban azonban az északiak visszavettek, gondolván, hogy ez a meccs már zsebben van, vagyis beleestek abba a hibába, amibe a magyar válogatott nemrég Dél-Korea ellen. A szlovákok ugyanis látták, hogy sebezhető a könnyelműen hokizó finn gárda, és gyorsan berámoltak két gólt, amivel szorossá tették a végjátékot.

A harmadik harmadból félperc sem telt el, amikor szomszédaink ismét betaláltak, és kiegyenlítettek, amitől azonnal elhalkult a jégcsarnok. A finnek viszont idővel magasabb fokozatba kapcsoltak, és nem hagyták, hogy saját közönség előtt égjenek le: Aaltonen ismét előnyhöz juttatta a házigazdákat. Az utolsó kétpercet előnyben töltötték a szlovákok, hiszen lehozták kapusukat, de már nem tudtak mégegyszer egyenlíteni, így a finnek masíroztak az elődöntőbe.

Fotó: AFP

Az esti rangadón a másik házigazda, Svédország Kanadával mérte össze erejét. A háromkoronások a csoportkör végére megerősödtek, hiszen a Sedin-fivérek csatlakoztak a válogatotthoz, és első meccsükön rögtön góllal mutatkoztak be. A felek egyébként simán, 3-0-ra kaptak ki a tengerentúliaktól.

Csütörtökön kemény, néha már túlságosan agresszív mérkőzést vívtak egyébként a csapatok, ám az iramra nem lehetett panasz, sem a kapuralövésekre.

A vezetést a kanadaiak szerezték meg Stamkos emberelőnyös találatával, majd a svédek négy perc alatt előbb egyenlítettek, majd fordítottak: mindkétszer Danielsson ünnepelhetett, emberelőnyben.

A hajrához közeledve a juharlevelesek kerültek fölénybe, aminek a gyümölcse egyenlítés lett Giroux révén. A végjátékot nagyon megnyomták a kanadaiak, lőttek is szorgosan, de maradt a döntetlen, így hosszabbítás következett.

A svédek kapusa, Enroth azonban vélhetően sérülés miatt azonnal cserét kért, vagyis a ráadásban, hidegen kellett beszállnia a meccsbe Markströmnek. Ennek ellenére kihúzták büntetőkig az északiak.

A rávezetéseket Giroux kezdte, csúnyán el is rontotta, Eriksson viszont a mamut között vágta be. A második párosban Eberle betalált, Henrik Sedin viszont túlcifrázta. Duchene és Daniel Sedin sem volt pontos, így még mindig 1-1 után Petterson távolról, izomból oldotta meg a feladatot, Eberle másodszor viszont hibázott, így a svédek jutottak elődöntőbe, ahol a másik házigazdával Finnországgal találkoznak majd.

Eredmények – A csoportos jégkorong-világbajnokság, negyeddöntő

Finnország – Szlovákia 4-3 (3-0, 0-2, 1-1)
Kanada – Svédország 2-3-büntetők után (0-0, 1-0, 1-2, 0-0, 1-2)