Mennybe mennének hokisaink

A magyar jégkorong-válogatott számára egyértelműen a feljutás a cél a divízió I-es világbajnokságon. Ahogy a kazahoknak és az olaszoknak is.

Fotó: MTI

Vasárnaptól kezdődően ismét Budapestre figyel a sportszerető közönség, hiszen a Papp László Sportarénában közel egy hétig állomásozik a hokivilág második vonalának élmezőnye. A 2013-as világbajnokságon a megfiatalított nemzeti csapatunk egyáltalán nincs könnyű helyzetben, ugyanis komoly csatákra van kilátás a riválisok ellen.

A divízió I átszervezése óta már nem fordulhat elő az, ami a legutóbbi budapesti versenyen történt 2011-ben: akkor végigvertük a gyenge mezőnyt – a spanyolokat például 13-1-el ütöttük ki -, majd az A csoportba visszatérni igyekvő olaszok – egyedül ők jelentettek a csoportban komoly játékerőt – szépen megvertek minket. Most már sokkal bonyolultabb a helyzet, ugyanis ha úgy tetszik, egy felső- és egy alsóházra osztották a második vonalat. Mi a jobbak között szerepelünk, tehát azonos erőt képviselő együttesek döntik el egymás között, ki a két legjobb, aki az elithez csatlakozhat.

Tavaly Ljubljanában titkon azért reméltük, hogy a házigazda szlovénok mögött a második pozícióban valahogy felcsusszanunk az A csoportba, azonban kellemetlen meglepetés volt, amikor az első két meccs megnyerése után a szlovénok, az osztrákok és a britek is – számukra akkor még volt tét, a kiesés ellen harcoltak – két vállra fektettek minket, így megint nem sikerült a 2008-as szapporói csoda megismétlése.

Vasárnaptól kezdve azonban ismét itthon, a fantasztikus magyar szurkolók előtt menetelhet majd a hőn áhított cél felé csapatunk. Lássuk, mit várhatunk a tornától.

Április 14., Magyarország – Nagy-Britannia


Fotó: MTI

A nyitónapon a kanadai hokisokkal megerősített szigetországi válogatottal mérjük össze erőnket. Annak ellenére, hogy tavaly legyőztek minket, mi vagyunk a meccs esélyesei, hiszen akkor Ljubljanában egy megtört, és hitét vesztett magyar csapat ellen tudtak diadalmaskodni. Most másabb a helyzet, az önbizalom megalapozásához nincs mese, el kell intézni a briteket. Eddig 27 alkalommal találkozunk velük, 15-ször mi nyertünk, 11-szer ők, egy döntetlen mellett.

A Sport24 tippje: szoros, maximum kétgólos győzelem.

Április 15., Magyarország – Dél-Korea

Az ázsiaiak bár jóval mögöttünk vannak a világranglistán, alacsonyak, épp ezért a súlypontjuk is lent van, összegezve szélvész gyorsak. Kemény védekezéssel, és mégkeményebb támadásvezetéssel gyorsan gólokat kell lőnünk, majd szépen lassan be kell darálni őket. A számok alapján ez lesz a legkönnyebb meccs, 10 eddigi találkozásunkon kilencszer nyertünk egy iksz mellett, vagyis történelmi lenne a dél-koreaiak sikere.

A Sport24 tippje: nagyarányú hazai győzelem.

Április 17., Magyarország – Kazahsztán

Fotó: AFP

Sorsdöntő meccs. A kazahok kerete egyértelműen a legerősebb ebben a mezőnyben, és ezt ők is tudják. A vb előtti nyilatkozataikban hangsúlyozták, a torna esélyeseiként tartják magukat számon, vagyis számukra nem a feljutás, hanem az első hely lesz a célkitűzés.

Ez a szerdai találkozó lesz az első igazi erőfelmérő számunkra, és vélhetően szoros meccset játszunk majd, sajnos számunkra rossz forgatókönyvvel. Eddig ötször találkoztunk a kazahokkal, és minden meccset elveszítettünk. A világranglistán két pozícióval előznek meg minket (17.), így sajnos fájhat kimondani, de a papírforma azt diktálja, hogy a sárga-kékek nyerik majd ezt a meccset. Persze hol kell papírformát borítani, ha nem a vb-n, saját közönség előtt.

A Sport24 tippje: a magyar válogatott első veresége a tornán.

Április 19., Magyarország – Olaszország

Az a fránya 2011-es vb… Ha akkor a Sportarénában legyőzzük őket, mi utazhattunk volna az A csoportos világbajnokságra, és nem az itáliaiak. De a hirtelen halálban legyőztek minket – miután az első harmadban háromszor is betaláltak -, így ők örülhettek, nekünk pedig a szomorkodás maradt. Így van miért visszavágni pénteken.

Az olaszokhoz közelebb vagyunk, mint a kazahokhoz, így jóval jobbak az esélyeink, de be kell látni, hogy a realitás alapján a harmadik hely van leosztva számunkra. Ez lesz a második sorsdöntő meccs: mivel két együttes megy a legjobbak közé, így a kazah-olasz duóból az egyiket meg kell vernünk. Persze ebben már az is benne van, hogy hozzuk a gyengébbek elleni mindhárom meccset, vagyis öt találkozóból négyet kellene nyerni a feljutáshoz.

A két válogatott története során hiába nyertek több mérkőzést az olaszok, most nekünk kell nyerni, hiszen ha begyűjtjük második vereségünket, 2014-re is maradunk a divízió I-ben.

A Sport24 tippje: egygólos magyar diadal, vért izzadva

Április 20., Magyarország – Japán

Hozható meccs, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy kedden 7-0-ra intéztük el az ázsiaiakat, bár az eredmény csalóka lehet annak fényében, hogy az utazás, az időeltolódás és a hétfői meccs miatt hullafáradt volt a csapat. Ezért lebecsülni sem szabad őket, hiszen nagyon szívós, rendkívül gyors és sokat korcsolyázó gárda, akik ha kell, a végsőkig küzdenek. A torna utolsó napján viszont számukra már valószínűleg nem lesz tétje a találkozónak.

Fotó: MTI

Nekünk is csak akkor, ha még versenyben vagyunk az első két hely valamelyikéért: így vélhetően foggal-körömmel küzdünk majd a pontokért, ellenben ha ha elúszott a remény, össze is roppanhat a magyar együttes. Mivel ezen a napon meccselnek majd egymás ellen az olaszok és a kazahok, már tudni fogjuk, van-e még esély a feljutásra. Alaphelyzetben ezzel a találkozóval probléma nem lehet.

A Sport24 tippje: ismét nagyarányú siker.

Ha minden úgy alakul, ahogy felvázoltuk, ünnepelhetünk, hiszen jövőre a világelitben szerepel majd nemzeti csapatunk. Ha valahol megbukik esélylatolgatásunk, és meglepetést okoz a japán-brit-koreai trió valamelyike, vagy az olaszok érvényesítik a papírformát, marad a reménykedés, hátha majd jövőre.