NHL: visszavonul a kellemetlen svéd csatár

Egy nappal 40. születésnapja előtt bejelentette visszavonulását Tomas Holmström, a Detroit Red Wings jégkorongcsapatának négyszeres Stanley Kupa-győztes csatára.

A svéd játékos tagja volt az amerikai gárda 1997-es, 1998-as, 2002-es és 2008-as, egészen a bajnoki címig tartó menetelésének, ezen kívül hazája válogatottjával 2006-ban olimpiai aranyérmes lett. Tizenöt idénye alatt 1026 NHL-es alapszakasz-mérkőzésen 530, 180 rájátszás-találkozón pedig 97 pontot szerzett.

Tomas Holmström a kapusok réme volt, állandóan zavarta őket a korong meglátásában, és helyezkedése, “kellemetlen” stílusa sok gólhelyzetet eredményezett csapattársainak, valamint ő maga is sok találatot jegyzett úgy, hogy beleért a lövésekbe.

Emellett a védők dolgát sem könnyítette meg, rendre lecövekelt a kapu elé, 183 centije és 92 kilogrammja ellenére pedig nehezen lehetett onnan kilökni. Egyébként emiatt, mert kitette magát a sok ütésnek plusz védőket csatolt fel magára, hogy óvja magát a sérülésektől.

“Van itt pár védő, akik azt hiszik, majd kitessékelik a kapu elől. Ez egy lehetetlen küldetés” – mondta róla 2009-ben edzője, Mike Babcock.