Extrém ügyes és világhírű a magyar triálos

Hegedűs László extrém sportoló. Egy átalakított bicajjal egyensúlyoz és versenyez speciális pályákon. Sportágát kevesen ismerik, őt annál többen.

Kevés olyan magyar sportolónk van, aki jelenleg a világ tíz legjobb versenyzője közé tartozik. A még csak 22 éves Hegedűs László jelenleg az 7. helyen áll a Bike Triál világranglistán.

A ceglédi fiatalember 2003 óta hódol ennek a sportágnak, amely mára a munkája lett. Ebből él, profi. Rendszeresen jár világkupa-versenyekre, rendezvényeken lép fel. A mellette lévő stáb is profi, elég csak megnézni néhány róla szóló videóösszeállítást. Igényes, kivételes, egyedi mozik. Az egyik legsikeresebb extrémsportolóval beszélgettünk.

Fekete-fehér – Hegedűs Lászlóval:

– Tél van, ilyenkor lehúzod a rolót?

– Részben, hiszen ilyenkor folyik az alapozás. Hetente két alkalommal járok konditerembe, az állóképesség javítása és fenntartása fontos. Egyébként idén nyílt egy fedett kalandpark, az Exbox, ahol lehet falat mászni, trambulinozni, BMX-ezni, gördeszkázni, rollerezni, és persze triálozni, oda is el szoktam járni gyakorolni.

– Ennyire fontos a kondizás nálatok?

– Egy bizonyos szint után elérjük, hogy kiaknáztuk az összes erőnket. 5-6 éven keresztül fejlődik az ember, aztán jön a stagnálás. Azért fontos az erőnlét fenntartása, mert egy-egy nagyobb akadály megugrásához a másodperc tört része alatt kell dönteni, erőt kifejteni.

– Akkor ez a bizonyos erőnléti fejlődés egy ideje már véget ért, hiszen 2003-ban kezdted.

– Eleinte BMX-eztem, 2003-ban ismerkedtem meg a triállal. A barátokkal bicajoztunk, és lejöttek mellénk triálosok. Egykerekeztek, első, hátsó kerékkel, pattogtak. Tetszett. Én először apám 26-os montijával utánoztam őket. Megvettem a Bike magazint, abban láttam egy triálos weboldalról szóló hirdetést. Onnantól egyenes volt az út.

Budapest – imázsfilm:

Hege – merthogy így becézik a sportágon belül és kívül is – első amatőr versenyén a 24 versenyzőből a 21. lett. 16 éves volt, amikor Junior26 kategóriában magyar bajnok lett, mára 10 magyar bajnoki címet szerzett.

Nagyon kevesen vannak a világon olyanok, akik helyből 140 centi magasba tudnak ugrani a kerékpárral, ő ilyen figura. Rider pontosabban, hogy a helyes kifejezést használjuk. Első nemzetközi évében 15 lett az Európa-bajnokságon, egy évre rá, 2009-ben 12. lett, 2010-ben a 10. helyen végzett, folyamatos volt tehát a fejlődés. Olyannyira, hogy 2011-ben ma már Európa-bajnoki 5., világbajnoki 8. helyezettnek vallhatja magát. 2012-ben 4. lett az egyik világkupa-futamon, és elnyerte a Magyarország legjobb mountain bike sportolója címet.

– Lényegében ez a munkád?

– Abszolút, hála Istennek most már kizárólag ezzel tudok foglalkozni. A szüleim kezdetektől fogva támogattak, aztán a szponzoroknak köszönhettem sokat, hogy folyamatosan el tudok járni versenyekre. A szezon nyáron van, keveset vagyok idehaza. A világkupákra igyekszem eljutni, emellett cseh, szlovák, ritkán román versenyeken indulok.

– Meddig lehet ezt a munkát végezni?

– A 2012-es világbajnok 27 éves volt, de tavaly egy 31 éves srác nyerte, szóval úgy 32-34 éves kor lehet a maximum. Még van bennem jó pár év, remélem, még több támogató áll mellém, és akkor végig tudom járni azt, amit elterveztem.

Bécs – Hege:

A nemzetközi profi triálversenyek, a világkupák meglehetősen megterhelőek. A legrangosabbak három napig tartanak: az első nap a 6 órás selejtező, a második nap az 5 órás középdöntő zajlik, a harmadik napon pedig a legjobb nyolc versenyző vívja a két és fél órás döntőt. Hegedűs László elmondta, hogy a nagyobb nyugati viadalok azért is pörgősebbek, mert a televíziós közvetítés miatt fogyaszthatóvá kell tenni azokat (Magyarországon egynaposak a viadalok).

Az élet persze nemcsak a versenyekből áll, hiszen rengeteg bemutatóra, látványos rendezvényekre hívják a magyar fiatalembert. Ennek oka, hogy a neten kiváló, igazán profi videókat találhatunk róla. Így világszerte ismertté vált a tudása, hiszen a felvételeken nagyon jól látszik állóképessége és kreativitása. (További videókat és képeket a hegetrial.hu oldal lehet nézni.)

– Az idei év tényleg nagyon jól sikerült, jelenleg 123 versenyző közül a 7. helyen állok a világranglistán. Jövőre szeretnék eljutni a világkupa-futamokra, az Eb-re és a világbajnokságra is, utóbbi Dél-Afrikában lesz. Kis lépésekkel szeretnék felfelé haladni – mondta a 2013-ban az Inpulse Team tagjaként versenyző a Sport24-nek.

Mi az a triál?

A sportág elnevezése minden bizonnyal az angol try (próbál, kipróbál), trial (kipróbálás, próba) szóból származik, és való igaz, bőven akadnak olyan szituációk, amikor az ember bátorságán múlik, sikerül-e a gyakorlat vagy sem.

A triálosok több futamban teszik próbára ügyességüket, így jó kis elnevezést találtak maguknak. Sokan, így Hegedűs László is a golfhoz hasonlítja a triált, hiszen az nyer, aki a legkevesebb hibát véti a futam alatt. A versenyzők egy speciális kerékpárral versenyeznek egy speciális, akadályokkal teli pályán.

Egyensúlyoznak, manővereznek a pályán, amely természetes és mesterségesen kialakított elemeket is tartalmazhat. Akkor kapnak büntetést a versenyzők, ha fizikai kontaktusba kerül a lábuk a talajjal. Egy büntetőpont jár, ha egy testrésszel érinti a pályát a triálos. Öt büntetőpont jár, ha egyszerre több testrész ér a pályához. Ha valaki öt büntetőpontot összegyűjt, a pályát befejezettnek kell tekinteni.

Egyébként a motoros triál képviselőinek köszönhetjük ezt a sportágat: ők ugyanis gyerekeiknek akartak valami kevésbé veszélyes elfoglaltságot, amin gyakorolhatnak. Voltak, akik azonban megkedvelték a bicajos változatot, és innentől fejlődött tovább a sportág.