Szerdától bearanyozzuk Isztambult is

Törökországban, a szerdától vasárnapig tartó rövidpályás úszó-világbajnokságon 15 magyar úszó ugrik vízbe. A kapitány visszafogott.

A november végén összesen 12 érmet hozó franciaországi, chartres-i rövidpályás úszó Európa-bajnokság csapat tagjai közül Isztambulban is rajthoz a három aranyat és egy ezüstöt begyűjtő Hosszú Katinka, a három elsőséggel zárt Cseh László, az egy második és két harmadik helyezéssel gyarapodott Jakabos Zsuzsanna, továbbá az egyformán egy-egy Eb-ezüstöt kiérdemelt Bernek Péter és Verrasztó Dávid. Hozzájuk csatlakozik most a londoni olimpiai bajnok Gyurta Dániel, továbbá öccse, Gyurta Gergely, s ott lesz a vb-mezőnyben Verrasztó Evelyn is.

A csapatból hárman mondhatják el magukról, hogy már van rövidpályás világbajnoki medáljuk (is): Cseh és a két Gyurta. A fivérek közül Dániel a 2010-es dubaji csúcseseményen lett ezüstérmes 200 méter mellen, testvére bronzot nyert 1500 méter gyorson, s utóbbihoz hasonlatosan Cseh László is harmadikként végzett 200 méter pillangón.

A trió jelentősen gyarapította a magyar rövidpályás éremtermést, tudniillik korábban csupán két alkalommal állhatott fel a piros-fehér-zöld színek képviselője vb-dobogóra: először Deutsch Tamás, aki 1995-ben, Rio de Janeiróban a sportághistóriai jelentőségű első medált szerezte, méghozzá bronzot 200 méter háton, második alkalommal pedig Szabados Béla, aki világbajnoki címet nyert 200 méter gyorson a 2000-es athéni vb-n.

Hogy a jelenlegi ötdarabos kollekció bővülni fog, aligha kétséges, bár Kiss László szövetségi kapitány óvatosan nyilatkozott az MTI-nek a csapat indulása előtt.

“Érmekről nem beszélek, már csak azért sem, mert óriási kihívással kell szembenézniük legjobbjainknak” – szögezte le a szakvezető, hangsúlyozva, hogy szemben az Eb-vel, Isztambulban indul számos nem európai klasszis is. 
“A rövidpályán világcsúcstartó Gyurta Danira vár például az őt az 50-es medencében őrzött rekordjától nemrég megfosztó japán úszó, Hosszú Katinkának és Jakabos Zsuzsinak ott lesz a legerősebb kínai riválisa, Cseh Laci pedig újabb nagy ellenfélként ezúttal megkapja a sokszoros olimpiai bajnok amerikai Lochte-t is” – szögezte le a szakvezető, aki nagy harcot prognosztizál, ezzel együtt tisztes magyar szereplésben bízik, és a franciaországi Eb időeredményeihez képest további javulást remél a válogatott tagjaitól.

Ahogy a szurkolók, úgy mi is csalódottak lennénk, ha egy ilyen sikeres év zárásaként nem sikerülne aranyat nyerni. Úgyhogy fogunk.

A rövidpályás vb magyar indulói:
Balog Gábor, Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Dara Eszter, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kozma Dominik, Pulai Bence, Rákos Patrik, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn