Olimpiai ereklyékre lehet licitálni

Szilágyi Áron olimpiai aranyat hozó kesztyűje, Kozák Danuta kajakos dedikált dressze és Cseh László Londonban viselt úszónadrágja is kalapács alá kerül az ország legnagyobb piacterén.

A szeptember 21-én indult liciten a friss bajnokok mellett többek közt a legendás ökölvívó, Papp László mezéhez is hozzájuthatnak a rajongók.

Az árveréseken befolyt összeget a Sportalkímia Alapítvány javára ajánlják fel a szervezők, amely a hátrányos anyagi helyzetű magyar gyermekek sportolási lehetőségeit segíti.

Az SKC Consulting Kft. és a Vatera.hu szervezésében a licit október 1-ig tart. Csernoviczki Éva az első sportolónő a magyar cselgáncs történetében, aki érmet szerzett az olimpiai játékokon – ő Londonban viselt dzsúdóövét ajánlotta fel a jótékony célra, de a magyar női vízilabda-válogatott is beállt az árverezők sorába. Az árverésen a londoni olimpia kiválóságai mellett korábbi bajnokok ereklyéire is licitálhatunk: Kozmann György kétszeres olimpiai bronzérmes, négyszeres világbajnok kenus a Kolonics Györggyel az utolsó világbajnoki cím elérésekor viselt mezét bocsátja árverésre.

„Egy sportoló útja számtalan kihívással van tele, amelyek legyőzésében a lelki és mentális támogatás mellett a megfelelő körülményeket is meg kell teremteni. Ezért örömmel állok egy, a nehezebb körülmények között élő, de tehetséges fiatalok számára sportolási lehetőséget teremtő kezdeményezés mellé” – mondta Szilágyi Áron, az idei játékokon az első magyar aranyat szerző kardozó.

Az ország legnagyobb aukciós portálján, a Vaterán nem ez az első alkalom, hogy exkluzív sportrelikviák kerülnek karitatív célból virtuális kalapács alá. A Sportalkímia Alapítvány és az aukciós portál szervezésében az idei a második jótékony kezdeményezés.

2011 decemberében többek közt Grosics Gyula dedikált labdáját és egy Sebastian Vettel és Mark Webber által aláírt baseballsapkát árvereztek el. A befolyt összeggel akkor is a jövő sportolóit támogatták a licitálók. A Vatera 2008 óta szervez rendszeresen jótékonysági árveréseket; az eddigi több mint 50 karitatív akción több mint 21 millió forint folyt be jótékony célra.