Terroristaként 14 paralimpiai érme van

Gyilkosságot követett el, és robbantott is, de később éhségsztrájk miatt lebénult, és sportolni kezdett a spanyol Sebastian Rodriguez Veloso.

Minden sors más a paralimpián részt vevő sportolók között, de akadnak nagyon különleges és megosztó történetek. Ilyen az egyik spanyol úszó sztorija is.

Sebastián Rodríguez Velosót 1985-ben 84 év börtönbüntetésre ítélték – emlékeztet a Bors. Meggyilkolt egy andalúz üzletembert, mellette robbantásos merényletekkel kötötték össze a nevét. A Grapo nevű szélsőbalos csoport tagja volt, 28 évesen fogták el, és elvileg 2069-ig rács mögött kellett volna maradnia.

11 év után azonban éhségsztrájkba kezdett, 432 napig alig evett, ezért deréktól lefelé lebénult, kerekes székbe került. A spanyol törvények szerint így nem maradhatott börtönben, ellenben a rehabilitáció alatt elkezdett sportolni, és már a 2000-es sydney-i paralimpián is részt vett spanyol színekben.

Ott öt aranyat nyert, Pekingben és Athénban hármat, a jelenleg is zajló londoni viadalon pedig már van két ezüstje. Összesen 14 paralimpiai érmet gyűjtött eddig.

Az angolok persze rögtön bő terjedelemben foglalkoztak vele, hiszen két brit sportolót előzött meg az 50 méteres gyorsúszásban. Veloso ritkán beszél a bűneiről, amelyekkel szemben egyébként hivatalosan csak 2007-ben kapott kegyelmet a spanyol államtól, a sportsikerek után – írja a Daily Mail.

19 éves lánya azt mondja, apja azt szeretné, ne a múltja, hanem a jelenlegi sikerei alapján ítélkezzenek felette.

Veloso jelenleg Vigóban dolgozik sorsjegyárusként, valamint iskolákban tart előadásokat a sport fontosságáról. A meggyilkolt üzletember fia szégyenteljesnek tartja, hogy spanyol színekben sportolhat a Chano becenévre hallgató figura.