Szombatra teljesen berekedtem

Hogy mennyire szalad az idő, miközben a szurkoló nagyon jól érzi magát, az jelzi a legjobban, hogy elérkeztünk az olimpia utolsó előtti napjához. Fábián László olimpiai naplója.

Mintha csak tegnap lett volna, amikor Csernoviczki Évával együtt örültünk, vagy Szilágyi Áron kard aranyánál pityeregtünk Horváth Mariannal együtt, aki közvetítette a „csodát”!

„Tegnap” még az úszók szelték a habokat, Berki Krisztián lólengéspontszámát vártuk lélegzet-visszafojtva, sőt a kajakos sikersztori is mintha tegnap kezdődött volna. Pedig nem! Az olimpia 16 napja tart rengeteg élménnyel! Ami a legfontosabb, számunkra szinte egytől-egyig örömöt hozva.

Ami engem illet, örömmel és kíváncsisággal néztem minden sporteseményt, de leginkább ahol magyarokért szurkolhattam. Volt belőle sok. Lengettem a zászlóm, kiabáltam, ahogy a torkomon kifért! Meg is lett az eredménye! Én berekedtem, mint mindig és a magyar csapat sikert sikerre halmozott! De még nincs vége! Még várt ránk két nap, ami számomra egy kicsit több szorongást ígért. Szeretett sportágam, az öttusa versenyeit rendezik az olimpia két utolsó napján. Ma férfiak versenyeztek és holnap a zárónapon pedig a hölgyek lesznek soron. Állítólag azért változtattak a házigazdák az eddigi szokáson, miszerint a hölgyek kezdik és az urak fejezik be az öttusaversenyeket, mert titkon reménykednek egy angol női öttusaaranyban! Ehhez még több ország sportolójának lesz egy-két szava. Többek között Tóth Adrienn és Kovács Sarolta akadályozhatja ezt meg, és bízom abban, hogy így is lesz.

Húszezer néző látta a helyszínen, amint Marosi és Kasza hibátlanul lovagol

De ne ugorjunk rögtön a holnapi napra, mert ma történt egy s más, nem csak az öttusázók versenyén.

Az utolsó döntős napot rendezték a kajakpályán, ahol Douchev-Janics Natasáért szurkolhattunk. Mivel az öttusa ma egész nap ment, Kovács Kokó István ökölvívó olimpiai és világbajnokunk volt a hírszerzőm. Natasa döntője előtt szállt vízre Dudás Miklós a férfi-kajakegyesek 200 méteres döntőjében, ahol kellemes meglepetést szerzett számunkra az igen szoros befutót hozó versenyen elért hatodik helyezésével.

Utána kezdődött a hölgyek versenye ezen a távon. Natasa sajnos rosszul kapta el a rajtot és ezen a rövidtávon már nem volt ideje utolérni a vezetőket. Ennek ellenére, szülése után nagyon jó eredmény a harmadik hely még akkor is, ha ő nyerni szeretett volna. Ennek tudható be, hogy az eredményhirdetés után egy kicsit pityeregve fejezte ki csalódottságát. És hogy milyen a magyar szurkoló? Az ifjú anyuka tiszteletére elénekelték a magyar Himnuszt!

Szinte ebben az időben szálltak küzdelembe az öttusázó fiúk. Vívás volt az első szám. Kicsit ránk ijesztett Marosi Ádám, aki egy győzelem és öt vereséggel kezdett. Kasza Robi kicsit jobban elkapta a fonalat. Ennek az lett az eredménye, hogy a vívás első harmada után Robi mutatója, tíz győzelem/három vereség, míg Ádám egy kicsit visszakapaszkodva, hat győzelemmel és hét vereséggel állt. Végül a jónak mondható 880 pontos teljesítménnyel zárt mind a két fiunk.

Az úszásban Robi élete legjobbjához közeli időt úszott és ettől Ádám is csak kicsivel maradt el. A két szám utáni kép azt mutatta, hogy a magyarok ott vannak az élbolyban, és egy jó lovaglással még közelíthetnek az élen állókhoz. A Királyi Tengerészeti Akadémia területén megtartott lovagláson aztán nem úsztak el a magyar esélyek! Sőt! Minden elfogultság nélkül állíthatom, hogy a nap két legnagyszerűbb lovaglását láthattuk a mieinktől. A harmincegyediknek (a lovaglásban a két szám után élen állók lovagolnak a verseny végén) pályára lovagoló Marosi, végig kézben tartva kicsit makrancos lovát, hibátlan teljesítménnyel rukkolt ki. Rögtön őt követte a tavalyi világkupagyőztes Kasza Róbert, aki helyenként kicsit biztatva, máshol visszafogva paripáját teljesítette maximális pontszámmal ezt a tusát. A szám első helyezettje Marosi, míg a második, Kasza lett!

Magyarország Köztársasági Elnöke a helyszínen izgulta végig Marosi bronzérmérmes produkcióját

A kombinált versenyre (lövészet és futás), kicsit feltámadt a szél, ami a lelátón ülőknek nem esett jól, de a versenyzők biztosan jobban érezték magukat, mint a nap közepén mért 25 fokkal.

A futás előtt Kasza holtversenyben a 3-4. helyen, míg Marosi az ötödik helyen állt. Áder János köztársasági elnök úr a helyszínen tekintette meg a versenyt és ő is bizakodott a magyar éremben, esetleg érmekben. És hogy mennyire jogos volt a bizalom, Marosi Ádám versenyzése mutatta meg, aki a cseh David Sloboda és a kínai Cao Csung-zsung mögött a harmadik helyet szerezte meg! Kasza Róbert a 12, helyen zárt, ami nagyon jónak mondható ebben a mezőnyben. Mind a két versenyzőnk sírvafakadt, az újdonsült bronzérmesünk örömében, míg az összetett szám előtt még 3-4. Robi bánatában!  Meg kell jegyeznem, hogy én is a könnyeimmel küzdöttem, mert ez a két fiú fantasztikusan küzdött, mindent megtett nemcsak ma, hanem az elmúlt hetekben, hónapokban, években, hogy a magyar öttusa hagyományainak megfelelően szerepeljen! És ez sikerült nekik!!!