A világ kicsiben: az olimpiai faluban jártunk

Egy 36 hektáros területen, vadonatúj épületekkel és kiszolgálóhelyiségekkel működik az olimpiai falu, ahol 16 ezer sportoló lakik három hétig.

Az olimpikonok érkezése előtt igen, közeledvén a megnyitóhoz azonban már nem engedték be a média képviselőit a versenyzők otthonául szolgáló faluba, csütörtök kora délután kivételével.

Ismét nyári meleg fogadta a rengeteg újságírót, fotóst és televízióst, na meg a szokásos precíz biztonsági ellenőrzés. Ezúttal is mindenkit átvilágítottak, minimum C típusú procedúráról van szó. A Sport24 tudósítója is átesett ezen, de előtte még egy kellemes beszélgetésen, amelyet egy svéd újságíró kezdeményezett a buszon, ezt ezúton is köszönöm neki.

Merthogy a kolléga azonnal elkezdte sorolni a magyar esélyeket, szerinte kajak-kenuban, vízilabdában ott leszünk a topon, és a magyar férfi-kézilabdaválogatott is bombaerős. Na, igen, ezt nem is kellett nekünk mondani, ennek ellenére jó volt feltöltődni mások esélylatolgatásaival.

A londoni olimpiai falu Barcelona és Sydney után a harmadik, amely nagyon közel van a rendező város centrumához, büszkék is erre a britek.

A faluban a sportolók biztosan nem bosszankodnak: több mint 16 000 ágy, 9000 ruhásszekrény, 22 000 párna van a lakásokban. A sportolók, köztünk a mieink is, 2818 apartmanban laknak, 11 sokemeletes épületben. Ez 250 000 négyzetmétert jelent összesen, és egyik szobában sem lakik két embernél több.

Minden igényt kielégítőek a kiszolgáló helyiségek, így tényleg úgy érezhetik magukat, akár otthon lennének. Ha pedig kimennek sétálni, biztosan belebotlanak ellenfelükbe, jó barátjukba, a mindig segítőkész szervezőkbe és önkéntesekbe.

A falun tehát semmi sem múlik. Mi is így gondoljuk, ráadásul csodás látvány a házakon függő zászlók sorozata, itt erre a hétre mindenki elfelejti az ellentéteket, barátként tekintenek egymásra a sportolók.

Képeink között feltűnnek ebédelni igyekvő orosz hölgyek, Dragan Djukic, a brit kézilabda-válogatott (és a Pick Szeged korábbi) mestere, a teraszon pihenő francia és újságot olvasó szomáliai olimpikonok.

Az olimpiai falu hatalmas ebédlőjéről ide kattintva lehet képeket nézegetni, Usain Boltot és a többi jamaicai sportolót pedig ebben a cikkben örökítettük meg.