“Sportág”, amelyben mindenki indulhat az olimpián

Jelvény csere, II. Erzsébet az Olimpiai Parkban és Amerika nyomul. Rövidhírek a XXX. olimpiai játékokról.

Jelvény csere: Amíg a korábbi játékokon a forgalmasabb csomópontokban véletlenszerűen alakult ki egy-egy “piac”, addig most a kitűzők, jelvények cseréje szervezett körülmények között zajlik majd. A gyűjtőknek külön termet biztosítanak a szervezők az Olimpiai Park szuvenírboltjában. Az egyik alkalmazott szerint a hétvégétől várnak nagy forgalmat az üzletben, bár ettől még alighanem spontán módon kialakult helyszínek is lesznek majd a forgalmasabb olimpiai helyszíneken. Ebben a “sportágban” ugyanis mindenki rajthoz állhat.

II. Erzsébet az Olimpiai Parkban: A brit királynő szombaton meglátogatja a londoni Olimpiai Parkot, s az Orbit Tower tetejéről szemügyre veszi a kilátást. A 115 méter magas, rubinvörös, íves torony tetejére elkíséri majd férje, Fülöp herceg és lánya, Anna hercegnő is, ám fia, a modern építészetet ellenző Károly herceg nem tart vele. A királyi család ezután sportolókkal találkozik, majd az Olimpiai Faluban fog vendégeskedni.

Amerika nyomul: Tegnap még arról írtunk, hogy az amerikai elnök, Barack Obama 6,1 millió dollárt költ az NBC-nél, az olimpia csatornáján kampánycélokra, és most a várható kihívója is megszólalt. Az amerikai republikánusok elnökjelölti posztjának várományosa, Mitt Romney bírálta a londoni olimpiai játékok megszervezését, a biztonság és a munkafeltételek “zavarba ejtő” történeteit emlegetve. Az NBC News amerikai televíziónak szerdán Londonban adott nyilatkozatában nem túl diplomatikusan úgy fogalmazott, hogy “nem tudni, hogy fog ez menni”. Romney csütörtökön több brit vezető politikussal, köztük David Cameron kormányfővel, a külügy- és a gazdasági miniszterrel, Tony Blair volt miniszterelnökkel és Ed Miliband ellenzéki vezetővel találkozik, pénteken pedig részt vesz az ötkarikás játékok hivatalos megnyitóján. A brit sajtó értékelése szerint Romney célja az, hogy megalapozza a külpolitika terén még elmosódó arculatát.