Las Vegas magyar hőse is kiment az olimpiai faluba

Meglátogatta a londoni olimpiai falut a 90-es évek legjobb magyar tornásza, Supola Zoltán, aki később Las Vegasban csinált karriert a cirkuszok világában. Ma már főállású tornaedző.

Harmincegy évesen hagyta abba az aktív sportolást Supola Zoltán világbajnoki ezüstérmes tornász, aki aztán az Egyesült Államokba ment szerencsét próbálni. Megpróbálta, bejött neki. 12 éve él Las Vegasban, eleinte a Cirque de Solei világhírű előadásaiban szerepelt, ünnepelt szereplője volt a társulatnak.

Londonban, az olimpiai faluban sétálva botlottunk bele.

– Mi járatban?

– Látogatóban vagyok, van egy három és félhetes európai körutam, ami nyaralásnak indult. Végül aztán három tornász srácot, 16-17 éves tehetségeket hoztam Európába egy edzőkörútra Las Vegasból. Éppen hazafelé tartunk, és szerencsére meg tudtunk állni Londonban, három napot maradunk. Nagyon örülünk, hogy bejutottunk az olimpiai faluba. Nekem nagyon nagy öröm itt lenni, remélem, a srácoknak is nagy élmény. Németország után két hetet Magyarországon töltöttünk, onnan jöttünk ide.

– Mennyire más ez a falu, mint amelyikben te jártál?

– Az épületek más jellegűek, de a hangulat szinte ugyanaz, igaz, most sajnos nem tornászként vagyok itt.

– Sajnos?

– Nagyon szívesen lennék tornászként itt, felébredt bennem a nosztaliga, kicsit elérzékenyültem.

– Mire mennél ebben a mezőnyben?

– Kevesebbet láttam a mezőnyből az elmúlt 12 évben, hiszen teljesen mással foglalkoztam, állandóan úton voltam. A torna sokkal nehezebb lett. Ha edzenék, akkor talán nyújtózni még tudnék. Nem tudom, a ló mennyire menne, régen lovaztam.

– És ott bizony nagy vetélytársad lenne Berki Krisztián személyében…

– Két hete szerencsére tudtunk vele három napot a Tornacsarnokban Budapesten együtt tölteni. Technikailag nagyon erős, elegáns tornásznak tartom őt, le a kalappal az eddigi eredményei előtt, és úgy érzem, itt Londonban a sok munka meghozza majd a gyümölcsét. A legjobbakat kívánom neki.

– Mi a helyzet Hidvégi Viddel?

– Egy-két gyakorlatát láttam felvételről, az edzésen is találkoztunk. Nagyon kellemesen csalódtam benne, nem azért, mert korábban bármi negatív véleményt fogalmaztam volna meg, egyszerűen eddig nem ismertem testközelből. Gyönyörű technikai kivitelezésben és tartásban hajtja végre a gyakorlatait az edzéseken. Tetszik, ahogy lovazik, 
kívánom neki is, hogy az teljesüljön a közeljövőben, amit vár magától.

– Teljesen megállapodtál Las Vegasban?

– Úgy érzem, igen. Tizenkét éve ott élünk, a feleségemmel, kislányommal. Két és fél éve ott edzősködöm, egy tornateremben vagyok főedző. Nem gondoltam arra, hogy mással foglakozzam, jól érzem magam a bőrömben. Két hét múlva 42 éves leszek, most már próbálok nem a testemből, hanem az eszemből élni.

Címkék: magyarországtorna