Mocsai: A válogatott nem szeretetközösség

A magyar férfi-kézilabdaválogatott szövetségi kapitánya nehéz döntéssel, de kiválasztotta azt a 15 embert, aki Londonba utazik az olimpiára.

A magyar válogatott, amely csütörtökön még Tunéziával vívott edzőmeccset Szegeden, szombaton elutazik Franciaországba.

A Mocsai-fiúk ott az olimpiai és világbajnok francia csapattal mérkőznek, és ahogyan a kapitány elmondta, megtiszteltetés és jelzésértékű, hogy a mieinket választották ellenfélnek a gallok.

“Az alapvető kérdés a keret kialakításánál az volt, hogy a védekezést vagy a támadást erősístük meg. Mi az előbbi mellett döntöttünk. Az egyetlen kérdés az, hogy Laluska Balázs maradjon-e tartalék, vagy bekerüljön a 14+1 fős keretbe, és ebben az esetben az egyik szélső lesz a tartalék (ez majd a franciák elleni meccs után dől el – a szerk.)” – így Mocsai Lajos, aki természetesen megelőzte az újságírói kérdéseket a sajtótájékoztatón.

“A magyar válogatott nem szeretetközösség, hanem érték- és érdekközösség. Ez a mutatott forma és a kvalitások alapján van így, és a magyar válogatottnak mindig a legjobb összeállításban kell a magyar nemzetet képviselnie. Nagy Lászlót egy rendkívül egységes és befogadó közösség fogadta” – mondta Mocsai Lajos, aki 2016. augusztus 31-ig, azaz a riói olimpia végéig meghosszabbította szerződését a szövetséggel.

A végleges keretet egyébként július 27-én kell kijelölnie a szakembernek. A keretből kimaradt Iváncsik Tamás, Putics Barna, Szöllősi Szabolcs és Nagy Kornél maradt ki. Mocsai elmondta, igen, van, aki elsírta magát a döntést követően.

A mieink kedden utaznak tovább vonattal Angliába, és még meccselnek a házigazda britekkel is a július 29-i, Dánia elleni nyitány előtt.

Mind Mocsai, mind Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke kiemelte, hogy hármas szűrőn át vezetetett az út az olimpiára, és a kvalifikáció nagyon nagy fegyvertény. Különösen akkor, hogy olyan nemzetek nem lesznek ott Londonban, mint Csehország, Szerbia vagy Oroszország (utóbbi nemzet először marad távol az olimpiai kézilabdatornától).

“Nincs konkrét célkitűzésünk a srácokra vonatkozóan, azt várjuk, hogy felkészülten és odaadóan küzdjék végig a meccseket. Ha ez így lesz, akkor a 12. hellyel is elégedettek leszünk, de természetesen szeretnénk, ha ennél előkelőbb helyen zárnánk a tornát” – mondta Vetési Iván, és szavaira Mocsai Lajos azt mondta, gesztusnak ítélik, hogy nincs elvárás a csapattal szemben.

Pár hete arról volt szó, hogy a szövetség az olimpiai kvalifikációt kiharcoló, de a szűk keretből kimaradó játékosokat is “kiviszi” Londonba, de ez nem lehetséges, mert az edzőcsarnokban csak 15 fő edzhet, és a klubcsapatoknál időközben elkezdődik a felkészülés a bajnoki szezonra, és a szakmai stáb úgy gondolja, jobb, ha a fiúk edzésben maradnak.

A magyar férfiválogatott olimpiai kerete

Kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged)

Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya)

Jobbátlövők: Mocsai Tamás (Hannover), Nagy László (FC Barcelona)

Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Celje)

Beállók: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)

Balátlövők: Ilyés Ferenc (MKB Veszprém), Perez Carlos (MKB Veszprém)

Balszélső: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)

Tartalék: Laluska Balázs (MKB Veszprém)