Hat arany is benne van a kajakosokban

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség a sportág egyik főtámogatójával elbúcsúztatta a londoni olimpiára utazó sportolókat.

„Reméljük, nem szakad meg az az 1980 óta tartó folyamat, amely szerint minden olimpián nyertünk legalább egy aranyérmet. Ha most nem így lesz, nem is merünk hazajönni” – így kezdte Baráth Etele, a szövetség elnöke a csapatbúcsúztató sajtótájékoztatót az újpesti Aquaworldben, majd merész kijelentéssel folytatta.

„Ez a csapat annyira összetett, egységes és egészséges, hogy a hat arany is benne van. Ezzel együtt még nem voltam ennyire feszült, pedig ez már az ötödik olimpiám. A nemzetközi kajak-kenu sport olyan szinten fejlődik, hogy eddig ismeretlen párosok és egyéniségek is révbe érhetnek. Mindenkitől azt kérem, hogy szeressék a sportolóinkat.”

A londoni olimpiára 13 versenyző utazik, közülük a kajakos Dudás Miklós a legfiatalabb, ő 200 méteren indul majd, Kökény Roland viszont már ötödik olimpiájára készül a maga 37 évével (Dombi Rudolffal párban a kajak kettesek 1000 méteres számában indul majd friss Európa-bajnokként).

Storcz Botond szövetségi kapitány is izgatott, ahogy említette, de bízik a srácokban, már csak azért is, mert már most is kilenc olimpiai aranyérem birtokában utaznak Londonba. A 13 utazóból hat versenyzőnek ezzel együtt ez lesz az első olimpiája.


A képre kattintva galéria nyílik!

„Jelenleg még nem érzem magam feszültnek, szerintem akkor fogom, ha elutazunk Londonba, akkor érzem majd át az olimpia feelingjét” – mondta a Sport24-nek Tóth Dávid, a kajak négyes tagja.

„A legutóbbi három hét nagyon kemény volt, nem tudom, ez a hét milyen lesz. Az biztos, hogy az utolsó a formába hozásé lesz. Ugyanúgy napi két edzés lesz, de más intenzitással. Délelőtt és délután is egy órát vagyunk vízen, a többi kondi és erőnléti edzés” – mondta Tóth, aki a 3-6. hely környékére várja a hajót, de a dobogó az álma.

„Nagyon jó érzés és megtisztelő a csapat legfiatalabbjának lenni, ez sokszor előkerült mostanában. Egyáltalán nem izgulok, biztos, ha majd közeledik, egyre többet gondolok rá – így Dudás Miklós, akinek nagypapája születési éve van jobb karjára tetoválva tisztelete jeléül. – Természetesen, mint minden más versenyző, én is nyerni megyek, de a realitás az, hogy az én időm még nem jött el. Ebben a sportágban 25-30 év körül van a topon az ember, így egy dobogónak már borzasztóan örülnék, a 3-5. hely környékére várom magam”.

Pauman Dániel (a kajak négyes tagja) volt az a versenyzőnk, aki megszerezhette volna a 8. férfi kvalifikációt, de végül ez nem jött össze. „Amikor kimentem Poznańba, hogy megszerezzem a maradék egy kvótát, még akkor sem volt biztos az, hogy a magyar válogatott indít versenyzőt 1000 méter egyesben. Sajnos, nem jött össze a nyolcadik kvóta. Jó lett volna 1000 méter egyesben indulni az olimpián, de mi azért attól messze vagyunk, hogy egy magyar ebben a számban ott legyen a döntőben.

Jó volt versenyezni a nagyok között, mostoha körülmények voltak kint Poznańban, szívesen megpróbálnám más körülmények között is a versenyzést. A négyesben az álmom a dobogó, de az utóbbi nyolc évben magyar négyesnek ez nem sikerült. Meglepetés lenne most is. Nagyon jó a hangulat egyébként a hajóban, velünk együtt készülnek a korábbi csapattársaink is, Kamerának pedig sikerült könnyen beilleszkednie.”

Zur-Fazekas Krisztina boldog, Vajda készen áll

Zur-Fazekas Krisztina némi meglepetésre került a női kajak négyes csapatba, de öröme és mosolya azóta is tart, bírja a nyilatkozatrohamokat is:

„Szerintem egy sportolónak nincs más dolga, mint edzeni és válaszolni az újságírók kérdéseire. Ez is egy kikapcsolódás, bár most nem örültem, hogy hétfő délelőtt tartották a búcsúztatót, lettek volna jobb ötleteim. Ilyenkor Szolnokon edzünk, lementünk volna most is, így viszont kimaradt egy edzés.”

Vajon tényleg ennyire szeretett volna edzeni és izzadni a vízen?

„Igen, mert nagyon közel van az olimpia, ilyenkor már nehezebben dolgozom fel, ha kimarad egy edzés, bennem marad. Jó a hangulat a csapatban, a többiek még nem panaszkodtak nekem, én pedig jól érzem magam. Nem tartom tehernek az esélyességet. Én azért megyek ki, hogy győzzek, ez minden versenyen egyébként így van.”

Vajda Attila szeretné megvédeni címét, egyetlen kenus versenyzőnk lesz az olimpián. Edzője, Vécsi Viktor szerint minden a legnagyobb rendben van a szegedi sportembernél:

„Majdnem úgy sikerült a felkészülés, ahogy terveztük. 10 nappal ezelőtt meghúzódott Attila egyik mélyhátizma, emiatt 4-5 napig nem edzett – ez nem hiányzott. Mégis, most ott tart, ahol kell, azokat az időket mérem neki, és azokat a technikai mozgásokat látom rajta, amiket ilyenkor kell”.

Vajda Szegeden készül, a férfi küldöttség többi tagja Szolnokon: „Azért nem vagyunk egyedül, mert a magyar kenusok, akik Attila legnagyobb ellenfelei voltak a válogatón, ott vannak velünk. Tágabb értelemben persze erről van szó: szegedi versenyző a szegedi edzőjével Szegeden készül, budapesti edzőpartnerekkel”.