Szigorúan ellenőrizték a magyar olimpikonokat

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) olimpikonjaink többségét legalább háromszor ellenőrizte az ötkarikás játékok előtt.

„Még a kiutazás előtti napokban is lesznek ellenőrzések, mert a WADA már „kipécézett” magának néhány magyar olimpikont, de a „last minute” tesztelésre mások is számíthatnak. Ezek a hetek egy hosszú és fáradságos út, más szóval egy átfogó program végső szakaszát jelentik, amelynek az volt a sportolók számára a legfontosabb üzenete, hogy állandóan jelen vagyunk, nem vesszük le a szemünket róluk” – nyilatkozta Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője.

“Hozzá kellett szokniuk a bejelentett vagy váratlan megjelenésünkhöz, a kéréseink megkerülhetetlen teljesítéséhez és szerintem ennek – a folyamatos tájékoztatással kiegészülve – meg is volt a kellő hatása. Nyíltabban fogalmazva: a visszatartó ereje. Mindennek ellenére a 158 magyar olimpikonért egytől-egyig nem merném tűzbe tenni a kezemet, de erősen bízom abban, hogy a londoni versenyek „magyar ügy” nélkül fejeződnek be. A veszélyforrások között elég csak kettőt említeni. Könnyen megtörténhet, hogy egy sportoló gyanútlanul és még véletlenül sem szándékosan olyan táplálékkiegészítőt fogyaszt el, amely számára ismeretlen tiltott anyagot is tartalmaz és ugyanez a helyzet bizonyos stimuláló hatást is kifejtő készítményekkel.”

Tiszeker Ágnes kitért arra is, hogy Londonban tizenkét magyar doppingellenőr teljesít majd szolgálatot, de önkéntesként: „Ez egy olyan szerep, amelynek betöltését minden munkatársam megtiszteltetésnek és élete nagy kihívásának tekint, és éppen ezért nem is vár javadalmazást érte. Téved tehát az, aki üzleti lehetőséget gyanít az önkéntesek munkája mögött. Már arra is nagyon büszkék lehetünk, hogy egy ilyen szép számú magyar csapat kapott meghívást az olimpiára, amelynek tagjai közül tízen újoncnak számítanak. A berendezések egységesek és ismertek előttünk, arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy a londoni doppinglabor a világ egyik legmodernebb intézménye ebben a kategóriában, össze sem lehet hasonlítani a Pekingben látottal.”

A londoni olimpia július 27-én kezdődik, és körülbelül két hétig tart: augusztus 12-én tartják a záróünnepséget a szigetországban.