Csernoviczki Éva bronzérmes a cselgáncs-Eb-n

Megvan az első magyar érem a cseljabinszki cselgáncs Európa-bajnokságon.

A háromszoros Eb-ezüstérmes Csernoviczki Éva a bronzcsatában az orosz Natalja Kondratyevával találkozott. A mérkőzést végig a tatabányai dzsúdós irányította, előbb jukót érően vitte földre ellenfelét, akit kétszer intettek is, majd az egyoldalú találkozó 25 másodperccel a hivatalos idő előtt ért véget, amikor a 25 éves magyar ippont érő dobással nyert.

Csernoviczki az Eb előtt ötödik volt az olimpiai kvalifikációs világranglistán, így eleve ötkarikás kvótát érő helyen állt, a nőknél ugyanis súlycsoportonként a legjobb 14 utazhat Londonba.

Az 57 kg-os Karakas Hedvig a vigaszágon a német Miryam Roper ellen lépett tatamira, és vazaarival kikapott, így lemaradt a bronzmérkőzésről, és hetedikként zárt.

A férfiaknál a 31 éves, háromszoros vb-bronzérmes Ungvári Miklós a lengyel Pawel Zagrodnik, a török Sinan Sandal, a brit Colin Oates és a spanyol Sugoi Uriarte után, a négy között a háromszoros Eb-harmadik orosz Alim Gadanovval csapott össze. A magyart kétszer, a hazai közönség előtt szereplő riválist pedig egyszer intették, utóbbi ezzel jukóra tett szert.

A hajrában Ungvári hiába vitte földre jukót érően Gadanovot, a bírók nem ítéltek semmit, így a tatabányai színekben versenyző dzsúdós a bronzért lépett tatamira a szlovén Rok Draksic ellen. A meccs mindössze 71 másodpercig tartott, ekkor az Eb-harmadik rivális ippont dobott a háromszoros vb-bronzérmes magyaron, aki ezzel ötödikként zárt.

Ungvári a kilencedik volt az olimpiai kvalifikációs világranglistán, így ötkarikás kvótát érő helyen áll jelenleg is, súlycsoportonként a férfiaknál a legjobb 22 utazhat Londonba.

Pénteken Nagysolymosi Sándor (81 kg), Csoknyai László (81) és Gáspár Eszter (63) lép tatamira az oroszországi kontinenstornán, ahol 45 ország 379 dzsúdósa verseng.