Isztambulból is Londonra figyelnek

A péntektől vasárnapig tartó fedettpályás atlétikai vb résztvevői, köztük a magyarok is olimpiai lázban versenyeznek.

A három versenyzőből és a szakvezetésből álló magyar küldöttség 5-6 km-re lakik a helyszíntől, és a Magyar Atlétikai Szövetség beszámolója szerint igen jó hangulatban teltek a rajt előtti mapok.

A részvételi rekordot hozó vb legnépszerűbb száma, mindkét nemnél a 60 méteres síkfutás. A férfiaknál 62, a nőknél nők 67 fős a ezőny, ez utóbbi az abszolút legtöbb nevezés is. A férfiaknál a 400 m/37 induló és „holtversenyben” a 800 és a 60 gát következik/35 fő. A hölgyeknél is a 400 m a második legtöbb 36 résztvevőve, majd a 60 gát következik 34 fővel.


A súlylökő Kürthy Lajos a péntek egyetlen magyar indulója

Legkevesebben a férfi 3000 m-re (22) és a női 1500-ra (18) jelentkeztek. Az ügyességi számok népszerűségi listáját ffi súlylökés (24) és a női hármasugrás (32) vezeti. Legkevesebben a férfi rúdugrásban állnak rajthoz – a február végi nevezések alapján. A tapasztalat szerint ezek a számok a végső jelentkezésnél még változhat.

A versenyek pénteken délelőtt 9-kor kezdődnek (Eurosport, ÉLŐ).


Baji Balázs bátor versenyzésre készül

A magyar indulók
A pénteki napon egyetlen számban, a férfiak súlylökő versenyében avatnak világbajnokot. A mezőny magyarja, Kürthy Lajos (Mohácsi TE, edzője: Annus Adrián, idei legjobbja: 20,02 m) acélos önbizalommal áll a dobókörbe, 9.55-től a selejtezőben.
„Minimális elvárás a 20 méteres lökés, bárerős és kiegyensúlyozott a mezőny, be szeretén kerülni a nyolcas döntőbe – mondta a magyar dobóatléta, aki a 20 méteres szintet a szabadtéren is tartani akarja, a 20,56 méteres országos csúcsot megdöntené, de még nincs vége a terveknek: „Az Eb-n a legjobb hat a cél, Londoban pedig a nyolc”.

A  60 gátas Baji Balázs (Buda-Cash Békéscsaba, edzői: ifj.Tomhauser Istvan és Medovarszki János – idei legjobbja: 7,67 mp) felfelé ívlő fedettpályás szezonja alapján egyéni csúcsre, illetve „jó és bátor” versenyzésre készül, amely szerinte a középdöntőre lenne elég. Természetesen ő is az olimpiát tekinti az idei fő versenynek: „Legelső célom az „A” szint elérése, amelyre a kontinensviadalon lesz a legnagyobb esélyem”.

A 19 éves Nguyen Anasztázia (Bp.Honvéd SE, edzője: Szabó Dezső – idei legjobbja: 7,47 mp, junior csúcs) élete első vb-jén elősorban a rutinszerzéssel foglalkozik, ezt egyéni csúccsal szeretné megfejelni 60 méteres síkfutásban.


A 19 éves Nguyen Anasztázia első felnőtt világbajnokságán indul