Lehet üvöltve káromkodni

A fehérvári jégkorong története tán legnagyobb sikerét és egyben legnagyobb bánatát érte el tegnap.
Kapcsolódó cikkek

Szóval, lehet üvöltve káromkodni. Már ha az segít egyáltalán. Az biztos, hogy kell néhány nap, amíg a dühöt és/vagy elkeseredettséget levezetik Fehérvárott, elvégre a Ljubljana elleni kiesés elég durva fejlemény. Ha nem szeretnénk annyira a hokisokat, továbbá tisztelnénk Ocskay Gábor irdatlan erőfeszítéseit, tán büdös nagy pofáraesésről beszélhetnénk, ám ez nem lenne fair – maradjunk annyiban, mélyütés a javából, hogy a Volán búcsúzott az EBEL-negyeddöntőben.

Nem is elsősorban a vereség a fájdalmas, hanem ahogy veszítettek – és akik ellen.

Most ugyanis alapvetően le kell nyelnünk azt, hogy hát a szlovénok végül is csak elérték a céljukat, velünk akartak játszani, és szépen kiejtettek minket. Hiába köpködte őket mindenki azért, hogy a kapusuk félrecsúszott a középdöntő utolsó körében a büntetőlövéseknél, hogy a vetélytárs üres kapuba lőjön, így ők azon a helyen végezzenek a vereséggel, ami a „fehérváriakhoz kellett“, hiába tiltották el ezért az elsőszámú kapust, hiába meszelték el a vezetőedzőt – sem ezzel az előnnyel nem tudtak élni hosszútávon a mieink, sem azzal, hogy amikor igazi éleslövészet zajlott (ötödik meccs harmadik harmada és a teljes hatodik meccs), a második kapus sérülése miatt egy ifijátékosnak kellett beállnia a ljubljanaiak ketrece elé. Sajnos, ő ott maradt, nem állt félre, sőt.

Érzésem szerint a Volán „belealudt“ a párharc koreográfiájába: az első meccsen agyonverték a szlovéneket, a másodikon kikaptak a hirtelen halálban idegenben, de ez, különösen a harmadik meccs újabb kiütéses sikerével azt üzente: na jó, most már mi jövünk, csak meglesz ez. De nem lett meg. Nem, mert „csak meglesz már“ alapon nem lehet meccset nyerni. Annál azért kiegyenlítettebbek az erőviszonyok, hogy csak úgy leüssék a szlovénokat a jégről. És amikor ott álltak az ötödik meccs előtt, 2-2-nél, hirtelen agyonnyomta őket a tét. A lehető legrosszabbkor nyújtották a lehető legrosszabb teljesítményt. Két kettős emberelőny maradt ki – egyszerűen képtelenek voltak úgy összpontosítani, ahogy egy rájátszásban kell.

Mondanám, még szokniuk kell a légkört, elvégre korábban csak egyszer jutottak el ebbe a fázisba, ráadásul most számítottak először esélyesnek – a play-off azonban külön világ, és az a legrosszabb ebben, hogy a tanulságok levonása után egy évet kell várni, továbbá egy újabb alap- és középszakaszt végigharcolni, hogy a tapasztalatokkal felvértezve megint megpróbálhassák átlépni a saját árnyékukat.

És az hosszú idő. Palkovics Krisztián és korosztálya nem lesz fiatalabb, meglehet, a gólgyáros Sofront szemvillanás alatt elviszi egy jobb csapat, és kérdés, a minőségi légiósokat – leginkább Ryant – sikerül-e megtartani…

Mert az tény, soha ennyire erős gárda nem jött még össze, viszont az is, hogy azért többre voltak hivatottak egy negyeddöntőnél. Ráadásul bevallottan egy iszonyatos mínuszt cibál magával a klub: egy hónapja mínusz 95 millión állt a kassza. Na most a jég szépen ki lett dekorálva a rájátszásra, az első meccsen a friss festés miatt alig láttam a korongot a megannyi szponzorfelirat miatt – ám nagyjából sejtem, hogy a megállapodásoknak és a főkönyv bevételi oldalának jót tett volna, ha még egy elődöntő erejéig újabb 2-3 meccs képernyőre kerül, az esetleges nagy álomról, a fináléról nem is beszélve.

Ocskay Gáborék rendkívüli kötéltáncot lejtenek évről évre, hogy megfeleljenek a mind nagyobb várakozásnak – meccsenként tele a csarnok, nincs még egy ilyen Magyarországon –, és nagy kérdés, a válságban meddig tudják menedzselni azt, hogy több tízmilliós hiányt visznek át rendre az új szezonra.

A tét egyértelmű: elkerülni azt, hogy a pécsi női kosárcsapat sorsára jussanak – de mindezt úgy, hogy azért ne gyengüljön a csapat.

Nohát ezért lett volna baromi fontos, hogy legalább meglegyen az elődöntő. Lett volna mit a kirakatba tenni, hogy becsalogassák a boltba a támogatókat, vevőnek. Persze, így sem eladhatatlan a portéka, sőt – csak hát telhetetlenek vagyunk. És persze mindannyian tudjuk: ezt a Volán szúrta el.