Magyar sporttörténelmi pillanat a küszöbön

Farkas Norbert személyében csaknem két évtized után indul ismét férfi alpesi síző Világkupa-futamon.

A még mindig tinédzserkorú sportoló január 24-én rajthoz áll az egyik legnagyobb presztízsű, ugyanakkor legkülönlegesebb hangulatú Világkupa-versenyen, a schladmingi villanyfényes műlesikláson.

„Elsősorban a tapasztalatgyűjtés a célom, mert például jövőre ezen a pályán lesz a világbajnokság, ami az olimpiai kvalifikáció szempontjából kiemelten fontos. Emellett minden síző álma, hogy egy-egy ilyen futamon elindulhasson. Az előnevezést már régen leadtam, de csak kevéssel a keddi nevezési határidő előtt döntöttem el, hogy belevágok” -mondta Farkas Norbert.

És hogy miért sporttörténelmi a lépés? Bónis Attila 1993-as szereplése óta a férfiak között nem vett részt magyar síző a Világkupában. (A hölgyek között most is szerepel az immár papír szerint is magyar Miklós Edit, előtte pedig néhány évvel korábban Berecz Anna vett részt ilyen futamokon.) „Egy bizonyos szint után a szabályok szerint minden országból elindulhat egy síző a Világkupa-versenyeken. A távlati céljaim között szerepel, hogy rendszeresen szerepeljek ilyen futamokon, de most a legfontosabb, hogy kijussak a szocsi olimpiára. Utána jöhetnek a Vk-versenyek. Schladmingban senki se várjon csodát, valószínűleg a legmagasabb rajtszám lesz az enyém, és azt gondolom, megelőzni sem lesz könnyű bárkit is. Persze erre törekszem majd! Később aztán jöhetnek a merészebb célok is, előbb-utóbb szeretnék bejutni a legjobb harminc közé, hogy indulhassak a második futamban is.”


Farkas Norbert versenyekkel és edzésekkel hangolt-hangol a schladmingi kalandra. A hétvégén Turnauban vett részt műlesikló-versenyeken, amelyekkel azonban nem volt szerencséje. Az eredetileg meghirdetett szűkebb körű viadalból ugyanis valóságos dzsembori lett. A hóhiány miatt korábban több futam is elmaradt, így a szervezők hozzájárultak, hogy minden jelentkező elindulhasson, így aztán a férfiak között több mint 210-en vágtak neki a pályának. Az eredetileg alacsony rajtszámra számító Farkas végül nyolcvan feletti számmal rajtolt, amikor – saját bevallása szerint – már a hóna aljáig értek a kádak… Becsülettel végigment ugyan, de nagy eredményre nem lehetett számítani.

 

A következő két futamon, kedvenc pályáján, Vratnán javíthat, aztán szombaton és vasárnap Ausztriában tréningezik, hétfőn és kedden már Schladmingban síel, hogy aztán kedd este megkezdődjön az egyik legnagyobb kalandja.