Szisztematikus építkezés

2010 áprilisában, azaz lassan két esztendeje kezdte meg működését az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, 200 gyerekkel és tizenkét csapattal.

Az első, idén tavasszal befejeződött idényben az ifi a 4. helyen zárt, amivel elmaradtak a várakozástól, a kölyök sem domborított a 4. helyezéssel, viszont volt ok örömre is, az akadémia első bajnoki címet a serdülők szerezték. A kora őszi szezonkezdetkor a cél nem is lehetett más, mint a látványos előrelépés. A tizenegy edző által irányított együttesek – előkészítő, kölyök és serdülő korosztályban dupla csapatot versenyeztetnek – egyre markánsabb szereplői a különböző, korosztályos pontvadászatoknak.

– Előkészítőben és serdülőben a kvalifikációs tornák után mind a négy csapatunk a felsőházban szerepel, utóbbi korosztályban a B-csapatunk is esélyes a rájátszást jelentő 6. hely megszerzésére, ami nagyban szolgálná fiataljaink fejlődését – mondja Fekti István, az akadémia sportigazgatója. – A tavalyi évhez képest a korosztályos válogatottak kapcsán is van hova fejlődnünk, minél több hokist szeretnénk delegálni a címeres mezes együttesekbe. Már az induláskor ez volt az akadémia egyik legfőbb célja, ugyanis nem pusztán Fehérvárnak szeretnénk majdan élsportolókat nevelni, hanem az egész magyar jégkorongnak. A fejlődésre – valamint arra, hogy diákjaink megmutassák magukat – komoly lehetőséget biztosít a jövő évi, Székesfehérváron rendezendő, Divízió 1-es, B-csoportos, ifi világbajnokság, amelyen rajtunk kívül Ausztria, Lengyelország, Kazahsztán, Ukrajna és Fehéroroszország vesz rész.

– A legfontosabb, hogy tervszerű, szisztematikus munka zajlik nálunk. Tizenegy főállású trénert foglalkoztatunk, köztük egy kanadai, erőnléti edzőt, Jordan Dietrich Tylert. A jelenleg is futó szezonban az alapszakasz végén A-csapataink – a serdülő és a kölyök – mellett az ifjúsági együttes is vezeti a pontvadászatot. Utóbbiaknál már zajlik a középszakasz, míg a kisebbeknél most kezdődik a második etap. A serdülő, a kölyök A-, valamint a B-gárdánk veretlenül áll a tabella élén, igaz, utóbbiak nem a felső-, hanem az alsóház tagjai. A kanadai táblázatot a mi hokisaink vezetik, a kisebbeknél Erdei Zoltán, nagyobbaknál Szabó Pál Krisztián. Külön öröm, hogy az ifiknél a tabella negyedik helyén a műtét után lábadozó Vincze Péter áll, Reisz Áron, a 7., Sárpátki Tamás a 8., Hamvai Szilárd a 12., Dósa Krisztián pedig a 15.

A serdülőknél első tizenötben összesen hét fehérvári található, a listavezető Szabó Pál Krisztián mögött Erdély Csanád a második helyet foglalja el, Vokla Roland a harmadik, Szász Norbert a nyolcadik, Láday Tamás a 11., Mazzag Dániel a 12, Balogh Bence 13., Lakatos Dániel pedig a 15. Két utóbbi ráadásul a B-együttesünkből került az élmezőnybe.

A kölyök bajnokság pontlistájának élmezőnyében is a fehérváriak tanyáznak az élen, a listavezető Erdei mögött Kiss Patrik a második, Péter Andor a harmadik, az ötödik helyen Szita Donát található, a 14. helyen pedig Jancsó Dávid Zsolt szerepel.

A kölyök B-ben Kovács Alex a 6., Rajz Áron a 9., Tamaskó Valentin 11., Vértes Nátán 13., Miklós Máté 14., Kovács Krisztofer a 15.