A hátvéd karácsonya

A Horváth családba már 24-én, kora délelőtt megérkezett a Jézuska, a futballista kislánya, a kétéves Lotti örömmel nyugtázta, hogy sok ajándékot kapott.

Kilenc évvel ezelőtt, 2002 nyarán, Várhidi Péter edzősége idején került a Videoton felnőtt együttesének keretébe, az első csapatban Bicskei Bertalannál mutatkozott be, 2003 májusában. A piros-kékeknél összesen 150 NB I-es mérkőzésen lépett pályára.

 

A 26 esztendős Horváth Gábor édesapja nyomdokain haladva lett a Videoton oszlopa, ám édesapjával ellentétben a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott – szülője a B-válogatottig vitte, ellenben nemzetközi kupa döntőjében lépett pályára, amitől a fia egyelőre távol van -, 2009. november 14-én, a Belgium ellen, Gentben vívott, s 3-0-ra elvesztett találkozón. A találkozót három újabb fellépés követte címeres mezben. A tavalyi szezonban a holland Breda együttesét erősítette kölcsönben, a nyarat a Videotonban futballozta végig, majd szeptemberben egy másik tulipános együtteshez, az ADO Den Haaghoz szerződött. A karácsonyt itthon tölti, január elsején utazik vissza Németalföldre, a felkészülést január 2-án kezdik. A bajnokság, az Eredivisie küzdelmei január 20-án folytatódnak, a bajnoki rajt előtt egy hetet Malagában edzőtáboroznak.

 

– Kalandos hónapok vannak mögöttem. Májusban tértem haza, Fehérvárra, a Bredából. Az alapozást a Vidiben végeztem, s hét mérkőzésen pályára is léptem a bajnokságban és a nemzetközi kupában. A fehérváriak nem tudtak megegyezni a Bredával az anyagiakban, felmerült, hogy Utrechtbe szerződöm, abból sem lett semmi, viszont a hágaiak kivásároltak az ősz elején. A piros-kékekkel a szerződésem 2012 nyarán lejárt volna, a Vidi így pénzt kapott értem, olyan megállapodást igyekeztünk kötni, ami a nevelőegyesületemnek és nekem is kedvező volt, úgy érzem, sikerült is. Hágában gyorsan befogadtak, az érkezésem után négy nappal már bajnokin léptem pályára. Mindig 4-3-3-as játékrendszerben lépünk pályára, belső védőt játszom – mondja ifj. Horváth Gábor.

– Minden jel arra mutat, jó döntést hozott, hogy kiszerződött.

– Igen, a holland jóval erősebb bajnokság a magyarnál, ráadásul biztos pontnak számítok a csapatban, számítanak rám, tizenegyszer jutottam szóhoz. A kupából a legutóbbi fordulóban kiestünk, a bajnokságban 18 együttes szerepel, erős középcsapatnak számítunk, a 9-10. helyen tanyázunk. Az ősszel voltak egészen jó meccseink, a Feyenoord otthonában 3-0-ra nyertünk, ötvenezren voltak kinn a De Kuyp arénában, a hetvenedik percben elkezdték elhagyni a stadiont a hazai drukkerek, annyira jól futballoztunk.

– A Hollandiában szereplő honfitársakkal tartja a kapcsolatot?

– Korábban többen, heten szerepeltünk az élvonalban, idén csak öten vagyunk, a többi négy ráadásul ugyanazon klubban, a NEC Nijmegenben futballozik: Babos, Vadócz, Szélesi és Eppel. Beszélgettünk, Szélesivel például együtt néztük a meccünket a lelátón, neki még nem érkezett meg a játékengedélye, én pedig eltiltás miatt nem léphettem pályára. Egy fordulóval korábban piros lapot kaptam.

– A félszezon zárása előtt is kiállították, el is tiltották négy meccsre.

– A játékvezető nem vett észre semmit az Utrecht elleni derbin, viszont a videofelvétel megtekintése után három meccsre elmeszeltek. Megfellebbeztük, felemelték négyre, a Heracles, a Breda, az Exelsior és az Ajax elleni bajnokit kihagytam. Ellenfelem combjára léptem, az eset nem volt véletlen, de sérülést sem akartam okozni. Nem is tettem.

– A szerződése meddig szól?

– Kettő plusz egy éves kontraktust írtam alá. Tehát az eredeti megállapodás 2013 nyarán jár le, s ha a szezonban legalább 25 meccsen pályára lépek, automatikusan meghosszabbodik. Ha sérülés, vagy eltiltás miatt nem jön össze ez a szám, a klub ennek ellenére dönthet úgy, hogy további egy szezonon át alkalmaz. Kiválóan érzem magam Hágában, úgy gondolom, évek múlva is itt fogok futballozni. Vagy egy holland topcsapatban, nem adtam fel az ezzel kapcsolatos álmaimat. 26 éves múltam a nyáron, nem késtem le semmiről. Persze, akkor sem leszek csalódott, ha Hágában ragadok, komoly klubról van szó, elképesztő szurkolótáborral. Például az Ajax elleni, idegenbeli meccsekre nem is engedik be a drukkereinket, de akadtak összetűzések más egyletek ultráival is. A stadionunk nem nagy, 15 ezres, hangulatos. A nagycsapatok ellen garantált a telt ház, a kisebb meccseken is vannak 12-13 ezren.

– Ervin Koeman kapitányi időszakának utolsó időszakában többször szóhoz jutott címeres mezben, Egervári Sándor viszont eddig eltekintett a beválogatásától. Csalódott emiatt?

– Nekem nagyon fontos a címeres mez, azonban a mindenkori kapitány szíve joga eldönteni, kire számít és kire sem. Azt pontosan tudom, hogy van magyar válogatott Horváth Gábor nélkül, de egy meghívót talán megérdemeltem volna, vagy azt, hogy a kapitány, vagy valamelyik segítője megtekintse valamelyik mérkőzésemet. Természetesen szurkolok a magyar válogatottnak, a meccseket nézem a tévében a családdal, szorítok a srácoknak.

– Az ünnepeket itthon töltik. Kétéves kislánya, Lotti mit kért a Jézuskától?

– Amikor 23-án este elaludt, anyukájával elkezdtük díszíteni a fát, hozzánk már 24-én, szenteste délelőttjén megérkezett a Jézuska, a lányom ébredés után azonnal a fához ment, s nagy izgalommal fogadta, s nyitotta ki az ajándékokat. Legót kért, kisvasutat, valamint babakonyhát, természetesen mindent megkapott. A szentestét hármasban töltöttük, első ünnepen a párom, Csilla anyukáját látogattuk meg, valamint a nagymamámat. A szüleim elváltak, apukám a párjával a húgomnál, Londonban tölti az ünnepeket, anyukám pedig a barátjával Bredában él. Később találkozom majd velük.