Óriások a háló két oldalán

Djokovic és Murray az A csoportba, Nadal és Federer a B-be került a vasárnap kezdődő tenisz ATP-világbajnokság londoni sorsolásán.

Vasárnap indul a Barclays ATP World Tour Finals. Története során harmadszor rendezik Londonban, az O2 Arénában. A viadalra szokás szerint az esztendő nyolc legjobb férfi egyes teniszezője kvalifikálta magát. Őket két négyes csoportba sorsolták.

ATP-világbajnokság, csoportbeosztás
A-csoport
Novak Djokovic (szerb, 1.)
Andy Murray (brit, 3.)
David Ferrer (spanyol, 5.)
Tomas Berdych (cseh, 7.)
B-csoport
Rafael Nadal (spanyol, 2.)
Roger Federer (svájci, 4.)
Jo-Wilfried Tsonga (francia, 6.)
Mardy Fish (amerikai, 8.)

Minden résztvevő játszik egy-egy meccset mindhárom csoportriválissal, a kör végén pedig az első két helyezett jut tovább a rájátszásba. Itt A1-B2 és A2-B1 szisztémában folytatódik a küzdelem, majd a két győztes dönt a trófeáról, a jövő vasárnapi döntőben.

Az első kiemelt és világelső Novak Djokovic vezeti a mezőnyt Londonban. Kétségkívül a szerb a 2011-es év embere. Tíz tornán nem talált legyőzőre, közte győzött három Grand Slamen (Ausztrál Open, Wimbledon, US Open) és öt ATP1000-es versenyen (Indian Wells, Miami, Madrid, Róma és Montreal). Ennyit még sosem nyert Mastersből egy naptári éven belül senki.

Egy a sok közül. Djokovic eddigi utolsó tornagyőzelme Flushing Meadowsban:

A szerb a Roland Garrosig mindent besöpört. Elképesztő győzelmi sorozata 41 mérkőzésen állt meg, amikor június harmadikán kikapott a francia nyílt bajnokság elődöntőjében Federertől. Már májusban kvalifikálta magát a londoni megmérettetésre.

Miután Wimbledon királya lett, pályafutása során először a világelsőséget is átvette a fináléban felülmúlt Rafael Nadaltól. Hiába a kirobbanó idény és a még mindig impresszív 69-4-es mérleg, nem valószínű, hogy minden idők egyetlen szerb világelsője a vb-t is megnyeri.

Mostanában vállsérülés kínozza, ráadásul formája sem meggyőző. A hírek szerint megérkezett Londonba, edzett is, de visszalépése az évzáró eseménytől nem kizárt.

A világranglista-harmadik Andy Murray egyike azoknak, akik idén legyőzték Djokovicot (igaz, a szerb sérülése miatt a Cincinnati mesterverseny döntője sem ment végig), és most is lehetőség nyílik erre, hiszen a skót került az A jelű négyesbe.

Nagy-Britannia reménysége idén sem hozta meg a várva várt nagy áttörést, az Ausztrál Open döntőjében kikapott Djokovictól sima három szettben, majd a három további Major-verseny elődöntőjében Rafael Nadal állta útját, így idén is komoly serleg nélkül maradt eddig.

Viszont formája kiváló, őszi, ázsiai kiruccanásáról három tornagyőzelemmel tért vissza, tizenhét meccses győzelmi sorozata pedig múlt szombaton tört meg a Bercyben.

Berdych és Murray nagy meccse:

David Ferrer, Acapulco és Auckland idei győztese, harmadszor harcolta ki a részvételt. Tavaly mindhárom csoportmérkőzését elbukta, 2007-ben viszont Djokovicot, Nadalt, Roddickot és Gasquet-t verve a döntőig menetelt. Az elnyűhetetlen spanyol nemrégiben mesterversenyen döntőzött Sanghajban, múlt héten, Párizsban a legjobb nyolc között kapott ki John Isnertől.

A kvartettet a hetedik kiemelt Tomas Berdych zárja. A cseh csaknem két és fél éves tornagyőzelem nélküli időszakot zárt le októberben, amikor megverte a kínai nyílt teniszverseny döntőjében Marin Cilicet. Párizsban maratoni meccsen megállította Murrayt, majd az elődöntőben Roger Federer oktatta a 2010-es wimbledoni finalistát.

A B-csoportban Rafael Nadal a legmagasabb kiemelt. A balkezes spanyol második a világranglistán, 57 hét után adta át helyét Djokovicnak az élen (a szerb hatszor győzte le idén, mindegyik tornadöntő volt). Nem ez az esztendő karrierje csúcsa, de válságról egyelőre felesleges beszélni, hiszen így is megnyert három versenyt kedvenc borításán (Monte-Carlo, Barcelona, Roland Garros), és eljutott hét döntőbe.

Sanghaj óta nem láthattuk akcióban, akkor már a harmadik körben kikapott a német Florian Mayertől. A legfrissebb hírek szerint apróbb sérülések gyötrik, és az is lehet, hogy visszalép a vb-től (is), hogy a Davis Kupa döntőn 100%-os állapotban lehessen.

Nagy riválisa, Roger Federer újra régi formájában van, már-már legszebb napjait idézi. Nemrégiben karrierje 800. ATP-szintű összecsapását húzta be. Mióta visszatért az őszi szünetről, ötödször is megnyerte szülővárosa trófeáját, és Párizsban is diadalmaskodott, méghozzá úgy, hogy eddig sosem jutott el a döntőig sem a Bercyben.

Ezen kívül azonban csak Dohában bajnok 2011-ben, kikapott a Roland Garros döntőjében, a többi Grand Slamen pedig már korábban kiesett. 2003. július 7. óta először csúszott ki a top3-ból. Zsinórban tizedszer kvalifikálta magát a vb-re, ebből ötször győztesen távozott, tavaly Nadalt győzte le a fináléban.

A 2010-es Roger-Rafa finálé:

A vasárnapi, párizsi döntő újrajátszására nem kell sokat várni, hiszen Jo-Wilfried Tsonga is a B-csoportot erősíti. A francia hazai pályán, simán kapott ki Federertől, de így is feljött a hatodik helyre a világranglistán, beállítva ezzel egyéni legjobbját. Bécs és Metz címvédője. Döntős volt Rotterdamban, Queens Clubban és Párizsban, továbbá ki ne emlékezne a wimbledoni negyeddöntőre, amikor 0-2-ről fordított Federer ellen?

Tsonga és Federer Wimbledonban:

A B jelű négyest Mardy Fish teszi teljessé. Az egyetlen vb-újonc amerikai karrierje legjobb szezonján van túl, betört a top10-be, és nemzetének elsőszámú teniszezőjé vált. Megvédte címét Atlantában, a montreáli mesterversenyen pedig megszorongatta Djokovicot a döntőben.

Élete legjobb helyezését, a hetedik pozíciót augusztus 15-én érte el. Pillanatnyilag nyolcadik. Párizsban a nyolcaddöntő és Juan Monaco jelentette a végállomást számára. Két meccslabdát rontott el a második szett rövidítésében, majd a harmadik felvonásban ágyéksérülés miatt feladta a találkozót.

Az első csoportkört vasárnap délután rendezik.

Markovics Norbert