Szilágyi Áron a negyeddöntőben búcsúzott

Szilágyi Áron a hatodik helyen végzett a férfi kardozók között a cataniai vívó-világbajnokságon.

A 64-es főtáblán négy magyar kardozó, Szilágyi, Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs és Decsi Tamás lépett pástra, a 32-be Nemcsik és Szilágyi jutott be.

Ott az elmúlt évtized legsikeresebb magyar kardozója, Nemcsik Zsolt egy tussal kikapott az olasz Diego Occhiuzzitól, szilágyi viszont magabiztosan verte kínai ellenfelét.

A magyar kardozó a nyolcaddöntőben akadt első komoly ellenfelére a francia Julien Pillet személyében, a gall vívó jobban kezdett, de a Szilágyi gyorsan kiismerte ellenfelét és 15-10-re győzött, ezzel bekerült a nyolc közé.

Szilágyit már csak egy asszó választotta el a biztos éremtől, és jól is kezdte a negyeddöntőt a német Nicolas Limbach ellen, már 4-0-ra is vezetett. A német a mérkőzés felénél átvette a vezetést és végül 15-10-re legyőzte a magyar kardozót, aki a 6. helyen zárta a vb egyéni versenyét, csakúgy, mint az előző világbajnokságot.

“Azt mondtam a világbajnokság előtt, hogy éremért jövök, de már akkor sem leszek csalódott, ha az első nyolc közé bekerülök – nyilatkozta Szilágyi. – Ha figyelembe vesszük, hogy attól a Limbachtól kaptam ki a negyeddöntőben, aki tavalyelőtt első, tavaly pedig második volt, nekem meg általában nehezen megy ellene, akkor még inkább nem vagyok csalódott.

Elemeztük a vívását, azért is estem neki az elején, de tudtuk, hogy egy akcióval nem lehet őt megverni, egy idő után átvette a kezdeményezést és utána már ő irányított. Legközelebb talán már megverem, akár az olimpián.”

“Nagyon jó eredmény ez a hatodik hely Árontól, már csak azért is, mert még csak 21 éves – vélekedett Kovács Tamás szövetségi kapitány. – Meg kell tanulni Limbach ellen vívni. Áron már ott van az olimpián, a mostani helyezésével annyi pontot kap, hogy szinte száz százalék a részvétele, de persze reméljük, hogy nem így lesz ott Londonban, hanem a csapattal” – utalt arra a szakvezető, hogy a legfontosabb az lenne, ha a kardválogatott biztosítaná a helyét a játékokon.

Limbach végül a döntőben kapott ki, miután a 2004-ben olimpiai bajnok olasz Aldo Montano 15-13-ra verte, megszerezve ezzel az aranyérmet.

Eredmények – kard egyéni, férfiak


64 között:

Nemcsik Zsolt-James Williams (amerikai) 15-8
Szilágyi Áron-Yemi Geoffr Apithy (benini) 15-11
Pavel Bikov (orosz)-Lontay Balázs 15-11
Nicolas Lopez (francia)-Decsi Tamás 15-14

32 között:
Szilágyi-Vang Csing-cse 15-11
Diego Occhiuzzi (olasz)-Nemcsik 15-14

Nyolcaddöntő:
Szilágyi-Julien Pillet (francia) 15-10

Negyeddöntő:
Limbach (német)-Szilágyi 15-10

A végeredmény:
1. Aldo Montano (Olaszország)
2. Nicolas Limbach (Németország)
3. Gu Bon Gil (Koreai Köztársaság) és
Luigi Tarantino (Olaszország)
…6. Szilágyi Áron
…21. Nemcsik Zsolt
…48. Decsi Tamás
…50. Lontay Balázs