Még az NFL-ben is ritkán látott csata van készülőben

Nem akármilyen összecsapást tartogat az amerikaifutball-bajnokság 3. fordulója: két újonc irányító egymás ellen bizonyíthat.

Carolina Panthers-Jacksonville Jaguars. Nem egy acélos rangadó a statisztikákat tekintve: a Panthers 2 vereséggel, míg a Jaguars 1-1-gyel indított. Ami mégis érdekessé teszi a találkozót az az, hogy két újonc irányító szerepel majd kezdőként a csapatok élén.

A Panthers esetében nem volt kérdéses, hogy az első két fordulóban 400 yard fölött passzoló Cam Newton vezetheti az offense-t, viszont a floridai klub 15 nap alatt már harmadik vezérét fogyasztja el: az előszezonban és az első héten a veterán David Garrard, a második játéknapon pedig Luke McCown kapta meg a kezdő quarterback szerepét. A két játékos kritikán aluli teljesítményével „elérte”, hogy Jack Del Rio a vezetőedző a nyári drafton megszerzett Blaine Gabbertnek szavazzon bizalmat a Carolina Panthers ellen.

Arra, hogy két frissen draftolt QB egymás ellen lépjen pályára, 2006 óta nem volt példa: akkor az Arizona Cardinalsnál Matt Leinart, a Denver Broncosnál pedig Jay Cutler kezdett.

„Ő egy nagyon jó fizikumú srác, aki sztárirányítónak született. – nyilatkozta De Rio, majd folytatta: A szakmai stáb úgy gondolja, Blaine remek esélyekkel indul, hogy hosszú távra megszerezze magának a kezdő irányítói posztot.”

Gabbert egyébként már az előző fordulóban – a New York Jets ellen elveszített találkozón – is pályára lépett csereként, akkor 19 passzkísérletéből hat ért célba, és ezekből 59 yardot gyűjtött össze.

Gabbert első NFL-es touchdown passza az előszezonban:

Újonc irányítok egymás ellen az NFL-ben (1998 óta)
2006: Denver Broncos (Jay Cutler) – Arizona Cardinals (Matt Leinart)
2004: Pittsburgh Steelers (Ben Roethlisberger) – New York Giants (Eli Manning)
2003: Jacksonville Jaguars (Byron Leftwich) – Baltimore Ravens (Kyle Boller)
2002: Houston Texans (David Carr) – Washington Redskins (Patrick Ramsay)
1999: Cincinnati Bengals (Akili Smith) –  Cleveland Browns (Tim Couch)
1998: San Diego Chargers (Ryan Leaf) – Indianapolis Colts (Peyton Manning)