Európa-bajnok mindkét váltónk

Európa-bajnok a Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, illetve a Marosi Ádám, Demeter Bence, Kasza Róbert öttusa váltó is.

A hölgyek versenyében a magyarok megnyerték a vívást, majd nagy fölénnyel a 3×100 méteres úszást is, így két szám után magabiztosan álltak az élen a kilenc együttest felvonultató mezőnyben.

A lovaglásban mindössze egy verőhibával vétettek, mivel közvetlen üldözőik rosszabb eredményt értek el, tovább nőtt az előnyük, a lövészetekkel megszakított 3X2000 méteres futás során pedig meg tudták őrizni pozíciójukat.

A kombinált szám izgalmasan alakult, a magyaroknak a hetedik helyről felzárkózó németek lettek a legnagyobb ellenfeleik. Kovács két gyors lövészettel őrizte előnyét az üldözőkkel szemben, Gyeneseinek viszont az első sorozata nem sikerült, sok időt töltött a lőállásban, így több csapat közelebb került, a a második lövészetben pedig a technika is ellene dolgozott.

Az egyéni ezüstérmes Tóthnak már csak 24 mp-es előnye maradt a friss Európa-bajnok, olimpiai aranyérmes, jól futó Lena Schöneborn előtt, de a magyar öttusázó első és második sorozatát is hiba nélkül, nagyon gyorsan tudta le, így a német üldözőnek nem volt esélye befogni őt.

“Tudtam, hogy csak nagyon jó lövészettel tarthatom magam mögött Schönebornt – mondta Tóth Adrienn. – Valahogy nem voltam ideges, arra gondoltam, hogy mindenképpen győznünk kell. A csapat jól működött, mindig akadt valaki, aki a másik segítségére sietett.”

A férfiak sem maradtak el a honfitársnőik mögött, ők is megnyerték a vívást és a 3×100 méteres úszást, a lovaglásban is megőrizték vezető helyüket, a lövészettel kombinált fiutásnak elsőként indulva még növelték is előnyüket, és megnyerték a versenyt. Demeter, Marosi, majd Kasza is nagyon jól lőtt, utóbbi például a két sorozatában egyet sem hibázott.

Eredmény, öttusa Eb, váltóverseny

Nők:
1. Magyarország (Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila) 5578 pont (vívás: 930 pont, úszás: 1208, lovaglás: 1180, lövészet/futás: 2260)
2. Németország (Schöneborn, Trautmann, Schleu) 5458 pont
3. Franciaország (Cazé, Arnaud, Eudes) 5398 pont

Férfiak:
1. Magyarország (Marosi Ádám, Demeter Bence, Kasza
Róbert) 6618 pont (946, 1400, 1140, 3132)
2. Lengyelország (Klekot, Majewski, Staskiewicz) 6458 pont
3. Fehéroroszország (Meliakh, Gajanuszkij, Zsuralju) 6400 pont