Fiala: Pesti flaszter

Történet a postáról, a baloldali sorból.
Kapcsolódó cikkek

Csak egy csekket szerettem volna befizetni egy budapesti, pontosabban mondva, pesti postán. Csak addig voltam határozott, amíg be nem léptem az előttem szétnyíló üvegajtón át, mert bent elbizonytalanodtam a sorok láttán.

Melyiket válasszam: a jobboldalit, a középsőt vagy a baloldalit?

Amíg az első kettőben elmélyült beszélgetés zajlott, addig a harmadikban, egy férfi épp azzal a lehetőséggel élt, amit a piacgazdaság biztosított a számára, ropihegyek meg kólák garmadája tűnt el színes, csíkos nylonszatyrában, ezeket a holmikat hiába kereste volna a szocializmusban, amikor csak borítékok, levelezőlapok, meg izzadságszag volt kapható a postán.

A baloldali sor mellett nem észérv, hanem a megérzés szólt.

Az a néhány szófoszlány, ami a középső sorból megragadt a fülemben – a körút zaja miatt itt mindenki fennhangon beszélt -, ami egy népszerű folytatásos szappanopera egyik epizódjával volt kapcsolatos, sokkal kevésbé érdekelt, mint ami a baloldalon volt kibontakozóban:

– Nem tudom, mi lehet az oka, de én valahol mindig magába ütközöm… – mondta a szőkére festett postáskisasszony, mire átlagos kinézetű beszélgetőtársa:

– Miért, hol találkoztunk mi?

– Hát… Legutóbb? A Budapesti Közlekedési Központban.

– Az meglehet. Tudja, én a strandolókat sem ismerem meg az utcán azt követően, hogy félmeztelenül láttam őket odabent.

– Nekem viszont jó az arcmemóriám.

– És miért jött el onnan?

– Szörnyen szekáltak. Elviselhetetlen volt… Egy dolgot leszámítva.

– És az mi volt?

– Sokkal több volt a férfi, mint a nő… És én össze is jöttem eggyel.

– Ne mondja!

– De mondom. Ráadásul egy nálam kilenc évvel fiatalabb srácot akasztottam le.

– Nem semmi.

– Nem. Mindenben jól teljesít. Ott mindenki kilencvenöt százalékban férfi volt.

Erre én biztosan rákérdeztem volna, hogy ezt hogyan kellene értenem, de az előttem álló kuncsaftnak más volt az eszejárása, ezért sajnos a csevej másképp folytatódott:

– Hát én is szívesen megújulnék, de sajnos férjnél vagyok.

– Én elváltam.

– Szerencséje van.

– Én inkább határozottnak mondanám magam.

– Nem akartam megbántani.

– Nem tesz semmit… Ilyen helyeken hozzászokik az ember a modortalansághoz.

– Tényleg… Mintha rémlene a pofikája.

– Mondtam már… A Budapesti Közlekedési Központból vagyok ismerős. Egyébként kedvesen fogalmazott… Hiszen nem tegnap múltam negyven…

– Nem látszik.

– Tudja… A szerelem… – és angyali mosollyal az arcán, nyújtotta át a visszajárót – Hát… Akkor… A legközelebbi viszontlátásra.

Nagy volt bennem a kísértés, hogy közbeszóljak: drága hölgyeim, itt abba ne hagyják, csak most kezdett igazán izgalmas lenni a történetük, én ráérek, kérem, legyenek szívesek folytatni, rólam tudomást sem kell venniük, amit egyébként kár lett volna hozzátennem, mert végig levegőnek voltam nézve, de nem szóltam.

Hallgattam.

Annyi mákom azonban volt, hogy a tranzakcióm során végig ott ragyogott a szőkére festetten az a földön túli mosoly, ami az előző beszélgetésből rajta maradt.

Címkék: fiala jános