Ne a menekültekről konzultáljunk, hanem arról, miért szar itt élni

A bevándorlókon, migránsokon, menekülteken jojózik mindenki, ömlik mindenhonnan, hogy mekkora nagy veszélyben vagyunk, a munkánkat jól elveszik, nem tartanak tiszteletben minket, azért jönnek, hogy tönkretegyék a mi szuper országunkat, ellepik az utcákat, és mi mind hatalmas veszélyben vagyunk tőlük.

Plakátok hada néz le ránk, hogy nemzetikonzultációzzunk, mert most kérem bevándorlási vészhelyzet van és mindmeghalunk, ha nem zárjuk le a határainkat, mert jönnek, sőt JÖNNEK százezrével, és mind itt akarnak élni, elszívják előlünk a levegőt, ők most az ismeretlen, nemtelen, névtelen ellenség, akik NEM magyarok, akiket gyűlölni kell, csak azért, mert. Mert azt mondják. Onnan, föntről.

Irányítják, hogy min gondolkodjunk: most épp azon, hogy minket megtámadnak a titokzatos menekültek. Igaz, azt nem tisztázza senki, hogy mit jelent a „bevándorló”, mit jelent a „menekült” kifejezés, és egyáltalán, mit jelent az, hogy jönnek, és miért jönnek ide, mit akarnak. Csak annyit látunk, hogy őket most utáljuk, és foglaljuk le a gondolatainkat velük. Csendben megjegyzem, hogy ez erősen emlékeztet engem a második világháború előtti Németországra: szúrjunk ki magunknak egy elég nagy tömeget, akiket ki lehet állítani a nép elé, igyekezzünk mindent rájuk kenni, és már indulhat is a gyűlöletkeltés.

Nem nagyon van a helyén a fejekben, hogy kik ők.

Hogy a gazdasági bevándorlók és a menekültek között mi a különbség. A gazdasági bevándorló azért jön, hogy itt éljen velünk – ahogy a magyar fiatal kimegy Angliába dolgozni, ő is gazdasági bevándorló ott –, dolgozzon, termelje a GDP-t. Itt adózik, él, szül, házasodik, akárcsak az, aki ide született. Itt veszi a cigijét a nagynemzeti dohányboltban, itt tankol és itt veszi a matricát, hogy közlekedjen. Az ő munkája után keresett pénzéből leszedi az állam a sarcot ugyanúgy, mint a tiédből.

A gazdasági bevándorló nem veszélyes, mert például ő az, aki a kivándorolt magyar orvos helyett megmenti szüléskor a gyereked életét, ha a nyakára tekeredett a köldökzsinór. Nem veszi el mások munkáját, mert az kapja meg, aki alkalmas rá, hogy elvégezze. Ha ez nem te vagy, az nem a bevándorló hibája.

A menekült ezzel szemben az, aki menekül valami elől. Logikus, ugye. Menekül a saját hazájában lévő állapotok elől, ahol veszélyben forog az élete. Vagy a gyerekének az élete. Mondjuk épp háború van, vagy olyan a társadalmi berendezkedés, hogy elfogadott, ha nőket és gyerekeket erőszakolnak az utcán fényes nappal. Vagy menekül az elől, hogy férjhez adják 12 évesen. Éhezés, bántalmazás, halál elől menekülnek.

Fotó: Pál Anna Viktória

Általában nem is ide menekülnek, csak átmeneti menedéket keresnek nálunk, hogy innen továbbálljanak egy olyan helyre, ahol lehet jövőjük. Na, tőlük sem félni kellene, meg gyűlölni őket. Milyen ország ez, ahol gyűlöletre buzdítanak azok ellen, akik segítségre szorulnak? Ahol vasfüggönyt akarnak felhúzni azok ellen, akik a halál elől kérnek menedéket nálunk? A kereszténység nálunk csak abban jelenik meg, hogy ránk erőltetik a vasárnapi zárva tartást, a könyörületben már nem jeleskedünk.

Miért ez a legfőbb problémája a tisztelt felső vezetésnek? Miért ezt nyomják a fejünkbe, mossák át az agyunkat? Pedig…

Pedig ezer más dolog van, ami sokkal fontosabb és valódibb veszélyt jelent, mint a megfoghatatlan, nemtelen, menekülő tömegek. A mindennapjainkat keserítik meg – nem úgy, mint bármelyik menekült – azok a dolgok, amelyekkel inkább foglalkozni kéne. Ezeket kellene nyomatnia a híradónak orrvérzésig, ha már elvileg nekünk szól, rólunk szól és közérdekű információkkal van tele. Az nem közérdek, hogy gyűlöletet keltenek. Segítek, hogy mi minden IGAZI probléma van itt kérem, ami jóval súlyosabb, mint a menekültek kérdése.

Fotó: Pál Anna Viktória

Azt ültetik az emberek fejébe, hogy nekünk azért rossz itt, mert jönnek a gonosz menekültek, akik veszélyeztetnek minket. Nem ez a probléma. A fent felsoroltak közül nyugodtan bökjön csukott szemmel bárki odafent, és inkább azt oldja meg.