Így mondana le Kerényi Imre

Információnk szerint több órája íróasztalánál ül, és lemondólevelét fogalmazza a buzizó miniszterelnöki megbízott. Vigyázat, fikció.

Lemondólevelét fogalmazza a buzizó miniszterelnöki megbízott. Birtokunkba került néhány változat, ezek között vacillál a Kossuth-díjas rendező, egyetemi tanár, publicista és megmondóember, aki 2011. május tizenötödikétől „a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízottként” is tevékenykedik.

Bizonyára az utóbbi feladatok ihlették monológját, melyet a Belvárosi Polgári Szalonban vezetett elő Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház új igazgatójának társaságában.

„Én a magam részéről nagyon bízom abban, hogy Vidnyánszky úr meg fogja tenni, amit megkövetel tőle a haza. Elég erő van hozzá, jó korban van, megvan hozzá a műveltsége, a felkészültsége, a kultúrája, és meg fogja csinálni a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről meg a barátságról meg a hűségről.”

Szóval épp a klaviatúrát veri Kerényi Imre (aki nem mellesleg a beszélgetést rögzítő City TV felügyelő bizottságának elnöke havi 350 ezerért), de még nem döntötte el, mivel indokolja lemondását és a közéletből való végleges távozását.


Fotó: Neményi Márton

Az világos, hogy egyetlen mondattal akar előrukkolni Kerényi. Adunk kis segítséget a 69 éves művésznek, osztályozzuk variációit.

1. Kedves Honfitársaim! A személyemet ért méltatlan, főleg a balliberális oldalról érkező kritikák, mocskolódó megjegyzések miatt úgy döntöttem, nem adok további támadási felületet ellenségeimnek, és miniszterelnöki megbízotti feladataimról lemondok. Üdvözlettel: Kerényi Imre

Értékelés: csak a lemondás tényét tudjuk üdvözölni – elégséges.

2. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Bár jómagam nem tartom ördögtől valónak a Belvárosi Polgári Szalon rendezvényén általam elmondott mondatokat, mégis úgy döntök, miniszterelnöki megbízotti megbízatásomról tisztelettel lemondok. A kettőnk között meglévő spirituális kapcsolat reményeim szerint a jövőben is megmarad. Üdvözlettel: Kerényi Imre

Értékelés: a lemondás ténye itt is rögzítve, nincs felesleges odamondogatás, alakul ez – közepes.

3. Tisztelt Honfitársaim, Színházszerető Polgárok! A Belvárosi Polgári Szalonban elhangzottak szerencsétlen mondatok voltak részemről. Nem volt célom megbántani Alföldi Róbertet és színházát. Megbízatásaimról ezennel lemondok. Üdvözlettel: Kerényi Imre

Értékelés: elmegy, de az indoklás hiányos – jó.

4. Tisztelt Miniszterelnök Úr! A Belvárosi Polgári Szalon áprilisi rendezvényén munkámhoz, színházi tevékenységemhez, az Alaptörvényhez és az európai értékekhez méltatlan, az emberi méltóságot sértő megjegyzéseket tettem. Ez erkölcsileg megengedhetetlen egy állami alkalmazottól, sőt egy egyszerű közéleti szereplőtől is.

Megkövetem azokat a polgártársaimat, akiket ormótlanságommal sértettem, kifogásolt szavaimat visszavonom. Az eddigi miniszterelnöki megbízottként végzett munkáimat, kezdeményezéseimet jogosan érte kritika, így – mivel feladataimat nem tudom megfelelően elvégezni – megbízatásomról lemondok. A jövőben nem kívánok semmilyen közéleti szerepet vállalni, és a megbízatásaimért kapott anyagi javakat a Magyar Államkincstárnak visszatérítem. Üdvözlettel: Kerényi Imre

Értékelés – így rendben – jeles.

Megjegyzés: fönti verziók képzeletünk termékei, ha Kerényi Imre mégis lemondana, beszámolunk a precedens értékű (hiszen hazánkban nem divat a bocsánatkérés) távozásról.