Egy újságíró roma

Hogy kerülhet ma egy roma a médiába?

102 ember közül választották ki Balogh Marcsit abba a roma médiagyakornoki programba, melynek célja, hogy hozzájáruljon a többségi média reális romaábrázolásához és roma szakembereket képezzen. Balogh Marcsi jelenleg a Hír 24 gyakornoka.

Hogy kerültél kapcsolatba a roma médiagyakornoki programmal?

Tavaly a tévében láttam a felhívást, hogy médiagyakornoki program indul romáknak. Jó lehetőségnek tűnt.

Korábban mivel foglalkoztál?

Érettségim van, de ezt megelőzően csak fizikai munkát végeztem. Telefon-összeszerelőtől a konyhalányig minden voltam.

Mit vártál az újságírástól?

Nem gondoltam még bele az elején ebbe, hiszen az is távlati dolognak tűnt, hogy bekerülök a programba. Kihívás volt számomra. Mivel szeretem a kihívásokat, ezért belevágtam. 102 ember közül választottak ki, nagyon örültem.

Nehéz volt bekerülni?

Egy kicsit. Volt egy telefonos interjú, egy motivációs levelet és egy rövid esszét kellett írni. Majd egy háromnapos kiválasztó táborban kellett különböző szituációs feladatokat végrehajtanunk.

Hogyan épült fel a tanfolyam?

A képzés négy hónapos elméleti és négy hónapos gyakorlati részből állt.  Az írásgyakorlattól a művészettörténeten át a médiajogig mindent hallgattunk. Gyakorlaton pedig az azóta megszűnt Független Hírügynökségnél voltam, most pedig itt a Hír24-nél.

Mit gondolsz, miért van kevés újságíró roma?

Nem mondanám, hogy kevés van. Elvégezték az iskolát, de nem maradhattak a szerkesztőségekben, nem fogadták be őket. Azt hiszem, nem nyitottak a szerkesztőségek. Pedig egy újságnak hasznos lehet, ha a romákat érintő témákról egy roma tudósít.

A program

A Partners Hungary Alapítvány, együttműködésben a Roma Produkciós Iroda Alapítvánnyal és a Roma Sajtóközponttal 2010. júniusában kezdte meg roma médiagyakornoki programját a TAMOP 5.5.4.A-09/1-2009-0009 azonosító számú AVEN (gyertek) – médiagyakornoki projektet, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. A program összköltségvetése 49.101.272 Ft.

A 2010. június 1. – 2011. december 1. között zajló projekt célja szakképzett roma újságírók, rádiós és televíziós riporterek felkészítése és foglalkoztatásának elősegítése a többségi médiában.

A szakmai program hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon a többségi média reális romaábrázolásához, és ennek érdekében növelje a korszerűen képzett roma médiamunkások számát a többségi médiában.