Örül, hogy Fodor Gábor lesz az új környezetvédelmi miniszter?

A pártelnök-választáson alul maradt Fodor Gáborra szakértőnk szerint rossz fényt vet, hogy Persányi Miklós alkalmasságának megkérdőjelezése nélkül, politikai zsákmányként elfogadta a posztját.

„Fodor eddig elvi politikus volt, Persányi egyértelműen pártpolitikai osztozkodás áldozatává vált. Ez volt az egyetlen elosztható tárca, ráadásul az eddigi miniszter nem rendelkezett stabil SZDSZ-es háttérrel” – mondta Debreczeni József politológus.

Gyulai Attila ugyanakkor úgy véli, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszteri posztjának van előnye és hátránya egyaránt. „Szakpolitikai szempontból jó szereposztás lehet, hogy a gazdasági liberalizmust képviselő Kóka János viszi a gazdasági ügyeket, az emberi jogi, alternatív politikai kérdésekhez közelebb álló Fodor pedig az előbbi szemponttal sokszor konfliktusban lévő környezetvédelmet. Fodornak ugyanakkor így csökken a mozgástere abban, hogy a párton belüli ellenzék vezetőjeként építse magát a következő, 2009-ben esedékes tisztújításra” – véli a szakember. A Political Capital vezető elemzője szerint a két tárca két SZDSZ-irányt jeleníthet meg, az azonban még fontos kérdés, hogy a köztük lévő vitákat a nyilvánosság hogyan értelmezi: párton belüli konfliktusként, vagy szakpolitikai alternatívákként. Debreczeni József szerint is elvi ellentét van a tőkét képviselő gazdasági tárca és a környezetvédelmi között, ám véleménye szerint az esetleges konfliktusok nem fognak politikai szinten jelentkezni.

Címkék: bemondó