Túlzásnak tartja-e, hogy állami vállalatok juttatásokat adnak alkalmazottaiknak?

A még állami tulajdonban lévő vállalatok szinte mindegyikénél vannak dolgozói kedvezmények. Nem csak a villamosiparban dolgozókat illetik meg a cég alaptevékenységéhez kapcsolódó kedvezmények: a BKV-s élete végéig ingyen utazhat, a malévos és családtagjai 10 százalékos jegyáron röpködhetnek a világban.

Az állami cégek szinte mindegyikénél vannak dolgozói kedvezmények: a villamosenergia-iparban dolgozók például kedvezményes tarifát – a lakossági áramár egyharmadát – fizetik, a közlekedési vállalatoknál általában az adott vállalat járataira vonatkozó kedvezményt kapnak. Így a MÁV például minden évben biztosítja munkavállalói illetve azok családtagjai részére a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GySEV) Zrt. vonalain az ingyenes utazást.

A BKV Zrt. törvényben szabályozott módon biztosít utazási igazolványt munkavállalói részére a járataira a munkába járáshoz és a munkavégzéshez. A vállalat dolgozóját, illetve házastársát élete végéig megilleti az ingyenes utazás a fővárosban, gyermekeiket pedig ameddig nappali tagozaton tanulnak, de maximum 25 éves korukig.

A Volán-társaságoknál a munkavállalóknak nyújtott kedvezmények mértékét a társaságok eltérően szabályozzák, nincs központilag meghatározott kedvezményrendszer. Általában elmondható azonban, hogy a tagvállalatokra kiterjedő ingyenes utazás illetheti meg az alkalmazottakat, a házastársat és a nappali tagozatos iskolalátogatási papírral rendelkező gyermekeket pedig helyközi járatokon korlátozott számú díjtalan utazás, a helyi járatokon pedig úgynevezett összvonalas éves helyi bérlet illeti meg.

A Malévnál és kiszervezett cégeinél – információink szerint – az alkalmazottakat, illetve hozzátartozóikat jelentős kedvezmény illeti meg légi utazásaik során, persze ha élnek vele.

Olyan juttatás azonban, mint a villamosenergetika-ipari vállalatoknál dolgozókat megillető úgynevezett C-tarifa, nincs – tudta meg lapunk a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól (GKM).


A FigyelőNet egy korábbi cikkében összeszedte, kinek mi jár, illetve ki mit veszthet, ha arra kerülne a sor.

Címkék: bemondó