Ön szerint a képviselők megérdemlik a költségtérítést?

Országgyűlési képviselőink több millió forintot vesznek fel havonta költségtérítés címén, ám hogy ez a pénz pontosan mire megy el, ellenőrizhetetlen. A FigyelőNet által megkérdezett képviselők szerint megérdemlik a többszázezer forintot.

Míg az országgyűlési képviselők a megszorító csomag kapcsán hangsúlyozták: meg kell szüntetni a kiváltságokat, maguknak továbbra is havi több millió forintot számolnak el költségtérítés címén. Igaz, ennek összege 2007-ben nem emelkedik, sőt a szabályok is szigorodtak. 2006-tól a költségtérítési átalány megállapítása a választókerületi központ Budapesttől mért távolsága alapján történik, és módosultak a költségtérítési sávhatárok is, melyek éves szinten mintegy 100 millió forinttal csökkentik az Országgyűlés Hivatala által kifizetett összeget. Ezenkívül a spórolás jegyében azok az önkormányzati képviselők, polgármesterek, akik az önkormányzati törvény alapján a nekik járó költségtérítést igénybe veszik, az Országgyűléstől csak csökkentett összegű térítésben részesülnek. 2006 júniusától megszűnt a képviselők ingyenes utazási lehetősége is. A képviselőknek nem kell számlát vinniük kltségeikről, hanem minden hónapban kapnak egy fix összeget.

A költségtérítési átalány, mint ahogy a neve is mutatja a képviselők költségeinek finanszírozását szolgálja. Így ebből az összegből kell biztosítaniuk a munkájukkal összefüggő költségek fedezetét, mint például a mobiltelefon, a választókerületi iroda fenntartása, reprezentáció, gépjármű vagy tömegközlekedés igénybevétele. Ennek havi átlaga egy képviselőre számítva: 242 ezer forint.

Az Országgyűlés honlapján szereplő lista alapján elmondható, hogy a 2005-ben kifizetett költségtérítés összege (a szállásköltség nélkül) évi 1 764 000 forinttól 4 032 000-ig terjedt. A nem budapesti illetőségű képviselők ezen kívül szállásköltség-térítést is kaptak, átlagosan 1 260 000 forintot.

Címkék: bemondó