Az év külföldi sportolója

Az év végeztével az FN-n olvasói is megszavazhatják, hogy szerintük melyik külföldi sportoló nyújtotta a legemlékezetesebb teljesítményt 2006-ban. Az általunk ajánlott öt név mellett az Önök javaslatait is várjuk.

Nem meglepetés Fabio Cannavaro szereplése a listán. A nyári foci világbajnokságon valóban kimagasló teljesítményt nyújtott az olasz védő, akinek az érdemeit a FIFA az Év Játékosa címmel, a France Football pedig az Aranylabdával ismerte el. A világbajnokság után visszavonuló Zinedine Zidane az emlékezetes fejelése miatt nem került fel a listánkra.

Fernando Alonso is kimagaslót nyújtott az idei évben: úgy védte meg a forma-1-es világbajnoki címét, hogy az utolsó futamokra – behozva komoly lemaradását – megérkezett a nyakára Michael Schumacher. A spanyol nagyon ritkán hibázott, a technika azonban nem volt vele mindig kegyes. Alonso azonban megőrizte a hidegvérét, és teljesen megérdemelten nyert másodszor is.

Példátlan módon dominálta a férfi tenisz mezőnyt a svájci Roger Federer, aki az év négy Grand Slam tornájából hármat megnyert, az általa legkevésbé preferált salakon is csak a döntőben kapott ki a Roland Garros-on. A svájci teljesítménye azért is elképesztő, mert év közben, a kisebb versenyeken is alig-alig kapott ki, a meccseinek nagy részét magabiztosan, óriási fölényben játszva nyerte.

Laure Manadou nevét a magyar nagyközönség a nyári margitszigeti Európa-bajnokságon ismerhette meg. A 19 éves francia lány 2006-ban számolatlanul úszta a világcsúcsokat, Budapesten négy aranyat, egy ezüstöt és két bronzot nyert. A decemberi rövidpályás Eb-n is esélyeshez méltóan szerepelt.

Az ötös listánk utolsó helyén az NBA rájátszás MVP-je, a Miami Heatet a nagydöntőben győzelemre vezető Dwayne Wade áll. A Dallas Mavericks elleni párharc eldőlni látszott a texasiak javára, ám a 26 éves klasszis parádés teljesítményével végül fordított a Miami.

Címkék: Bemondó cikk