Ön elmenne a Fidesz által kezdeményezett népszavazásra?

Az Országos Választási Bizottság (OVB) kedd esti ülésén hitelesítette a Fidesz és a KDNP által benyújtott, a gyógyszervásárlással illetve a termőföldvásárlással kapcsolatos népszavazási kérdéseit. A másik négyről nem lehet voksolást kiírni.

AFidesz által felvetett, hét kérdésből álló népszavazási-kezdeményezésről hétfőn és kedden kérdésenként döntött az Országos Választási Bizottság (OVB). Eszerint az “Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?” kérdést tehát fel lehet tenni. Ugyancsak nem ütközik jogszabályba, ha a következő kérdésről szavazunk: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a – 2005. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerint – családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?”. Az OVB ezeken kívül még hétfőn úgy döntött, szavazhatunk az „Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?” kérdésre is.

A vizitdíjfizetéssel, illetve a nyugdíjasok munkavégzésével kapcsolatos népszavazási kérdések viszont az OVB szerint a költségvetésbe ütköznek, ezért elutasította azokat. Az alkotmány értelmében ugyanis nem lehet a költségvetéssel, valamint az adótörvénnyel kapcsolatos ügyben népszavazást tartani.

Az OVB megtagadta a kormány tagjainak felelősségére vonatkozó kérdésének hitelesítését is, mert úgy találta, hogy az eredményes népszavazás alkotmánymódosítást tenne szükségessé. Az OVB úgy döntött, nem hitelesíti az ívet, amelyen a következő kérdés szerepel: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés – a fegyelmi és kártérítési felelősség mellett – törvényben szabályozza a miniszterelnök és a Kormány tagjai speciális, objektív felelősségét is a költségvetés túllépéséért?”.

A tandíjfizetéssel kapcsolatos népszavazási kérdés hitelesítését is megtagadta a testület. Így nem kerülhet népszavazásra az a kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?”.

Az OVB határozata az Alkotmánybíróság előtt támadható meg, és a Fidesz valószínűleg élni is fog ezzel a lehetőséggel.

Címkék: Bemondó cikk