Félreértették Orbánt?

A Fidesz szerint félreértették Orbán Viktor szavait, aki nem arról beszélt, hogy az Európai Unió vonja meg pénzügyi támogatását Magyarországtól „hazug kormánya” miatt. Az elnök csak amellett állt ki – állítják -, hogy az európai forrásokat átláthatóan és korrekten kezeljék.

Vihart kavartak Orbán Viktor kedden Strasburgban, az Európai Néppárt frakciója előtt elhangzott szavai, amikor úgy fogalmazott, hogy az unió tagadja meg segítségnyújtását a „hazug és csaló” kormányoktól.

Az Európai Parlament szocialista és szabaddemokrata magyar tagjai megütköztek Orbán kijelentésén, mondván, hogy az uniós költségvetés támogatási fejezeteit már jóváhagyta a szervezet, másrészt azt is leszögezték, hogy az EU soha nem egy kormányt, hanem egy országot támogat, ezért értetlenül állnak azelőtt, hogy felelős politikus saját hazája kárára kérjen intézkedést.

A Fidesz Európai Parlamenti frakciója 24 órával később, szerda éjjel kiadott nyilatkozatában tiltakozott az ellen az értelmezés ellen, hogy Orbán a pénzügyi támogatások megvonását kérte volna, állításuk szerint a pártelnök csak arra figyelmeztetett, hogy az európai forrásokat átláthatóan és korrekten kezeljék.

Ez utóbbival kapcsolatban a FigyelőNetnek autentikus helyen elmondták, hogy az uniós támogatásokat kizárólag utólag, tételes elszámolás mellett folyósítják a pályázatokon nyertes önkormányzatoknak, vállalatoknak, civil szervezeteknek, szigorúan ellenőrizve azokat.

Címkék: Bemondó cikk