Ön szerint van értelme a kampánycsendnek?

A választási eljárási törvény értelmében a választás előtti nap nulla órától nem lehet a kampánytevékenységet folytatni, sem pedig arról hírt adni. Sokak szerint azonban nincs sok értelme a hallgatásnak.

A választási törvény értelmében a választást megelőző nyolcadik napon (azaz múlt péntek) éjféltől nem lehet közvélemény-kutatási adatokat nyilvánosságra hozni, a választást megelőző második nap éjféltől pedig semmilyen, a voksolással kapcsolatos hírt. A törvényalkotók célja az volt, hogy a választópolgárok nyugalomban átgondolhassák a kampányban elhangzottakat, és felelősségteljes döntést hozhassanak.

A kampánycsend intézménye egy rendszerváltáskori félelemből táplálkozik: eredeti célja az volt, hogy megakadályozza a választási visszaéléseket és kiküszöbölje a végsőkig elmenő manipuláció lehetőségét. A szavazást megelőző napon azonban csak a törvény betűje szerint létezik kampánycsend – a valóságban nem. A pártok nyilvános üzenetei továbbra is elérhetőek, az új média (internet, mobiltelefonok) csatornáin terjedő információkat pedig senki nem tudja korlátozni.

Címkék: Bemondó cikk