Ön milyennek látja az egyetemi, főiskolai hallgatói önkormányzatok működését?

Egyetemet, főiskolát végzettek, hallgatók és felsőoktatási szakértők is egyetértenek abban, hogy a hallgatói önkormányzatok (hök) sokszor a tagok személyes hasznát szolgáló érdekvédelmi szervezetek, hallgatói oligarchiák, ahol a diákok érdekeit képviselő önkormányzati munka háttérbe szorul. Több helyen az egyetemi, főiskolai önkormányzatok hatáskörébe tartozik a szociális juttatások elosztása, mely számos visszaélésre teremt lehetőséget: a hök-tagok saját maguk [...]

Egyetemet, főiskolát végzettek, hallgatók és felsőoktatási szakértők is egyetértenek abban, hogy a hallgatói önkormányzatok (hök) sokszor a tagok személyes hasznát szolgáló érdekvédelmi szervezetek, hallgatói oligarchiák, ahol a diákok érdekeit képviselő önkormányzati munka háttérbe szorul. Több helyen az egyetemi, főiskolai önkormányzatok hatáskörébe tartozik a szociális juttatások elosztása, mely számos visszaélésre teremt lehetőséget: a hök-tagok saját maguk jelölik szociális támogatásra, illetve árusítják a listán a helyeket.

Tipikus, hogy a különféle egyetemi rendezvényeket vagy a hök-tagok cégei bonyolítják le, vagy az egyetemtől ingyen kapott helyiséget, infrastruktúrát bérbe adják küldő cégeknek. A bevétel pedig nem az önkormányzathoz, hanem a tagokhoz folyik be. Csak néhányat említettünk a visszaélési lehetőségek hosszú sorából, a Hallgatói oligarchiák tartják kezükben a hököket című riportunk részletes esetleírásokat, botrányokat is tartalmaz.

Címkék: Bemondó cikk