Bemondó – Nyilvánosak az ételmérgezést okozó vendéglők adatai

Augusztus elsejével teszi mindenki számára elérhetővé az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azon éttermek, menzák adatait, ahol ételmérgezés, ételfertőzés történt. A hivatal reményei szerint ez nagyobb alaposságra ösztönzi majd a közétkeztetőket.

A nyár utolsó hónapjától mindenki számára nyilvános lesz, hogy melyek azok az éttermek és vendéglátó ipari egységek, ahol a vendégek ételmérgezést kaptak. Az ÁNTSZ ugyanis honlapján folyamatosan vezeti az úgynevezett feketelistát, amelyen az éttermek nevei és elérhetőségei egy évig lesznek olvashatóak a honlapon, majd további két évig kereshetőek az archívumban. A problémát a szervezet szerint azért kell komolyan venni, mert jelenleg évente 2-3 ezer ember kap ételfertőzést Magyarországon.

Az ÁNTSZ azt várja az akciótól, hogy még nagyobb visszatartó ereje lesz, mint a jelenlegi, legfeljebb 100 ezer forintos bírságnak. „Egy nagyobb egység számára ez az összeg nem jelent gondot, ha viszont nyilvános lesz az ételfertőzést okozó közétkeztető neve, címe, illetve hogy hány ember betegedett meg, talán jobban odafigyelnek” – mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetője a FigyelőNetnek.

A szolgálat egyébként nem visszamenőleg készíti el az adatsort, hanem előre bejelentették a tervet, időt hagyva a felkészülésre. Mivel csak olyan esetet tehet közzé az ÁNTSZ, ahol bizonyíthatóan a vendéglő volt felelős, ezért a hosszú vizsgálat miatt csak három hét múlva lehetnek nyilvánosak az étterem adatai. Így ha augusztus elsején történik ételmérgezés, a fertőzést okozó étterem neve csak a hónap végén lesz nyilvános.

Címkék: Bemondó cikk