20050308_94880

Ajánló Kisvárosi történet Ma már szinte csak a legmerészebb ikiadók próbálkoznak kelet-európai szerzőkkel, ezúttal azonban olyan íróról van szó, akinek már van „előzménye” a magyar olvasók körében. Ismertségének és sikerének valószínűleg az a titka, hogy az extremitásokba belefáradt embereket rendkívül bensőséges, szinte családias hangon szólítja meg, miközben történetei egyfajta szociografikus lepusztultságból ívelnek fel éteri magasságokig. [...]

Ajánló

Kisvárosi történet

Ma már szinte csak a legmerészebb ikiadók próbálkoznak kelet-európai szerzőkkel, ezúttal azonban olyan íróról van szó, akinek már van „előzménye” a magyar olvasók körében. Ismertségének és sikerének valószínűleg az a titka, hogy az extremitásokba belefáradt embereket rendkívül bensőséges, szinte családias hangon szólítja meg, miközben történetei egyfajta szociografikus lepusztultságból ívelnek fel éteri magasságokig. Ez a kötete egy istenháta mögötti lengyel kisvárosban játszódik, s egy szerelem hétköznapjaiba vezet el, jólesően kiszakítva minket a tér és az idő szorításából. (Andrzej Stasiuk: Dukla, Magvető)

Botrányos kilátások

A köztudatba 2002-ben berobbant író iaz agresszivitásról, egzaltált ötletek megvalósítóiról, politikusok közötti szexről tudósít. E sajátos sci-fijében a tudósok az orosz irodalom géniuszaiból előállított klónírók segítségével készítik el a kékháj elnevezésű anyagot. Mondhatnánk, megszületett az irodalom kézzel fogható haszna, ám nyilvánvaló, hogy ebből is csak a rosszfiúk profitálhatnak. A regényben természetesen szerepel a sztálini időkbe indított időutazás is, valamint számos kínai utalás, merthogy a cselekmény egy kínai fennhatóság alá került szibériai kutatóbázisról indul… (Vlagyimir Szorokin: Kékháj, Jaffa Kiadó)

Hangoskodók

Önállóan is megálló filmzene ez az album, iamely az együtténeklés pszichológiai erejéről, csoportformáló hatásáról tudósít. A nálunk Kóristák címmel vetített filmben céltalanul lődörgő fiatalok kezdenek hinni nemes eszmékben, az egymásért való kiállás örömében. A 21 szerzemény, a legváltozatosabb stílusú kórusművek egy énekkar alapításától a karrier csúcsáig követi nyomon a hallgatóban kirajzolódó történetet – amolyan látható zene ez, megelevenedő figurákkal, szenvedélyekkel, nagy ívű érzelmi viharokkal. Romantikus lelkületűek bizton nem csalódnak a hangzó anyagban, amely egyszerre idézi fel a francia film- és kórusművészet legszebb perceit. (Les Choristes, Warner Music)

Címkék: Adatbánya