20041012_88181

Egy csésze kávé Mohácsi Viktóriával Az oktatási szegregáció elleni küzdelmet tekintené elsődleges feladatának az Európa Parlamentben (EP) is a roma származású SZDSZ-es politikus. Budapestet választotta Demszky Gábor, amikor lemondott az EP-tagságról, ám az ellenzék most azon fáradozik, hogy az összeférhetetlenség határidőn túl történő megszüntetése miatt a polgármesteri posztról is távozásra bírja. Mit gondol, keletkezne űr [...]

Egy csésze kávé

Mohácsi Viktóriával

Az oktatási szegregáció elleni küzdelmet tekintené elsődleges feladatának az Európa Parlamentben (EP) is a roma származású SZDSZ-es politikus.

Budapestet választotta Demszky Gábor, amikor lemondott az EP-tagságról, ám az ellenzék most azon fáradozik, hogy az összeférhetetlenség határidőn túl történő megszüntetése miatt a polgármesteri posztról is távozásra bírja. Mit gondol, keletkezne űr a főpolgármester után, ha sikerülne őt eltávolítani?

– Demszky Gábor távozása nagy veszteség lenne Budapestnek. Erre azonban nem kerül sor, mert az összeférhetetlenség, ha esetleg volt is, megszűnt. Ezt visszamenőleg megállapítani pedig ellentétes lenne a jogbiztonsággal. Azt gondolom, Demszky távozásának nem örülne az a Budapest, amely négyszer egymás után döntött úgy, hogy őt bízza meg ügyeinek vezetésével. Remélem, a főpolgármester legújabb intézkedéseivel visszaszerzi a lakosság bizalmát.

– Lesz vele dolga, mint ahogy Önnek is lesz feladata bőven az EP-ben, ha – lapzártánk után – pártja Önt delegálja Demszky helyére. A liberális frakcióban ülve mit tenne, hogy javuljon a magyarországi cigányok helyzete?

– Európa országaiban, az oktatás területén tapasztalható szegregáció mindenütt szembetűnő. Magyarországon számos olyan általános iskola működik, ahol a cigányok elkülönített osztályokban tanulnak. Az Oktatási Minisztérium ez ellen már felvette a harcot. Az Európai Parlament számára tehát tudnánk modellként szolgálni az uniós direktívák meghozatalakor. Nálunk egy új integrációs normatíva bevezetésével és a törvények antidiszkriminációs részeinek megerősítésével kezdetét vette egy folyamat, amelynek 2009-re látható eredményei lesznek. Eddig az időpontig ugyanis 600 általános iskola vállalta, hogy felszámolja szegregált cigány osztályát.

– A roma ügy Gyurcsány Ferencnek is szívügye, mivel a kormányprogram vitája során egy lovári mondatot foglalt expozéjába, miszerint „egy Magyarország van: cigányok és magyarok közös országa”. Üdvözli-e a miniszterelnök megnyilatkozását, amelyet Farkas Flórián fideszes képviselő „pr-fogásként” értékelt?

– Örültem a gesztusnak, illetve annak, hogy a kormányfő a mondatot a beszéde elején helyezte el, ezzel is hangsúlyozva az ügy fontosságát. Azt, hogy Farkas Flórián talált ebben kivetnivalót, meghökkentőnek és szomorúnak tartom. Ezt az érzéketlenséget az sem magyarázza, hogy az ellenzék sorait erősíti. Jobban örültem annak, hogy a miniszterelnök mondata sok roma embert megindított, amit az érintettek nekem is tolmácsoltak.

– Ön az ominózus mondatot még itthon hallotta, nem sokkal ezután azonban egy hónapra az Egyesült Államokba repült. Washingtonban a nyelvtudását frissíti, vagy a választásokat tanulmányozza?

– Egyiket sem, egy ösztöndíjat nyertem el. Itt-tartózkodásom alatt politikusképzésen veszek részt. Közben figyelem a választásokat is, ami ömlik a médiából. Pár héttel a választások előtt a repülőtéri biztonság is fokozott. A bevándorlási hivatal landolásom után közel háromórás beszélgetésre invitált az irodájába. Migránsnak néztek, a barna bőröm és a fekete hajam miatt. Mivel nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítanom, hogy nem vagyok veszélyes az Egyesült Államokra nézve, sem úgy, mint a magyar Oktatási Minisztérium alkalmazottja, sem úgy, mint egy 40 kilós nő, harminc napon belül vár rám egy hasonló beszélgetés a hivatalban.

– Nem túl szívderítő. Miként a múlt héten bemutatott két új kormányszóvivő debütálása sem volt az. László Boglár a pénzügyminisztert Draskovics Péternek keresztelte át, Batiz András pedig kifejtette, feladata, hogy megpróbáljon „elmondani dolgokat az embereknek”.

– A választópolgároknak hitelesebb egy bakizó ember, mint egy tökéletes gép. Az üggyel kapcsolatban hadd mondjam el, hogy Batiz András az egyik munkatársam élettársa. Elég közelről ismerem a vívódásait azzal kapcsolatban, hogy elvállalja-e a pozíciót. Ő is tudja, hogy a politika területén még nem nyilatkozik olyan magabiztosan, de szerintem bele fog jönni.

– Meglátjuk; új munkáját felütő mondatával és eddigi életművével mindenesetre kvalifikálta magát az Index hatfordulós vetélkedésére, amely hazánk legirritálóbb közéleti figuráit keresi. Ön is leadta a voksait?

– Nem hallottam róla, de majd megnézem, mik a lehetőségek. A győztest borítékolni nem tudom, de gyanítom, hogy politikusnak is jut majd a dobogós helyezésekből…

KITZINGER SZONJA

29 éves, férjezett, egy kislány édesanyja

Végzettsége Szegedi Tudományegyetem, Kommunikáció Szak

Kedvencek

Könyv: Martin Luther King írásai, és a Harry Potter regények

Film: Macskajaj

Zene: Nicolae Guta

Hobbi: kislánya nevelése

Címkék: Adatbánya