20040907_86295

Költségvetési tervek Hivatalosan a Pénzügyminisztérium (PM) még mindig az augusztus elején közölt 4,1 százalékos GDP-arányos hiánnyal, 3,5-4,0 százalékos gazdasági növekedéssel, 2 százalékos reálbér-emelkedéssel, 4,5 százalékos inflációval, 3 százalékos fogyasztás-növekedéssel, s 57-58 ezer forintos minimálbérrel számol a 2005-ös költségvetés kapcsán. E számok persze azzal a mára szinte lehetetlenné váló feltétel teljesülésével értendők, hogy az idei államháztartási [...]

Költségvetési tervek

Hivatalosan a Pénzügyminisztérium (PM) még mindig az augusztus elején közölt 4,1 százalékos GDP-arányos hiánnyal, 3,5-4,0 százalékos gazdasági növekedéssel, 2 százalékos reálbér-emelkedéssel, 4,5 százalékos inflációval, 3 százalékos fogyasztás-növekedéssel, s 57-58 ezer forintos minimálbérrel számol a 2005-ös költségvetés kapcsán. E számok persze azzal a mára szinte lehetetlenné váló feltétel teljesülésével értendők, hogy az idei államháztartási hiány nem haladja meg a GDP 4,6 százalékát.

Ami a fejlesztéseket illeti: 2005-ben 600-780 milliárd forint áll rendelkezésre, harmadannyi, mint amekkora igényt a minisztériumok jeleztek. A közszférában előírt 6,5 százalékos béremelésre egyetlen fillért sem kapnak a tárcák. Sőt, átlagosan 2,5 százalékkal, a kancellárián 5 százalékkal csökken a jövő évi előirányzat, ami azt jelenti, hogy a béremelés fedezete aligha biztosítható elbocsátások nélkül. A kormány az elbocsátásokat „kreatív” módon tervezi. A Népszabadság információja szerint a köztisztviselők egy része speciális tartalékállományba kerülne, korábbi illetményük mintegy kétharmadával még két-három évig dolgozhatnának az állami szférában, utána a versenyszektorban kellene elhelyezkedniük. PM-es háttérszámítások alapján a költségvetés jövő évi kiadásainál elérhető megtakarításokból mintegy 110 milliárd forint fordítható az adó- és járulékterhek csökkentésére. Ha bizonyos adónemeknél sor is kerül mérséklésre, a kedvezményeket mindenképpen korlátozzák.

Értesüléseink szerint Gyurcsány Ferenc kormányfőjelölt

elképzeléseiben elősorban a családosok, a fiatalok és az alacsony jövedelműek támogatása szerepel. A versenyszférában pedig a fő cél a munkahelyteremtés. Jövőre csökkenhet az a beruházási értékhatár, amelytől a cégek munkahelyteremtés esetén jogosultak beruházási kedvezmény igénybevételére. A tervek között szerepel, hogy számottevő adó- és járulékkedvezményeket biztosítanak azoknak a cégeknek, amelyek gyesről, gyedről visszatérőket, 50 év felettieket alkalmaznak. Az SZDSZ által szorgalmazott kétkulcsos szja-ról és az MSZP által javasolt háromkulcsos adótábláról a héten egyeztet a két koalíciós párt. Horn Gábor (SZDSZ) a Figyelőt arról tájékoztatta: körvonalazódik a megállapodás, s az MSZP hajlik a szabad demokrata álláspont elfogadására.

Címkék: Adatbánya