20040907

Alakuló kormányprogram Szigorúan bizalmas Egyelőre a legnagyobb titokban, szinte csak a kormányfő-jelölt fejében formálódik az új kormány programja. Engedjétek meg, hogy tíz percre elraboljam tőletek Hiller Istvánt! – e szavakkal nyitott be Kiss Péter kancelláriaminiszter múlt héten az MSZP egyik testületi ülésére. A „mezei” párttagok és az országgyűlési képviselők is láthatták, teljes a béke a [...]

Alakuló kormányprogram

Szigorúan bizalmas

Egyelőre a legnagyobb titokban, szinte csak a kormányfő-jelölt fejében formálódik az új kormány programja.

Engedjétek meg, hogy tíz percre elraboljam tőletek Hiller Istvánt! – e szavakkal nyitott be Kiss Péter kancelláriaminiszter múlt héten az MSZP egyik testületi ülésére. A „mezei” párttagok és az országgyűlési képviselők is láthatták, teljes a béke a szocialista és a kormányzati vezérkar tagjai között. Nyoma sincs – legalábbis a felszínen – a két héttel ezelőtti rivalizálásnak, a szocialisták felsorakoztak Gyurcsány Ferenc mögött. Kiss Pétert ráadásul meg is tapsolták, amikor visszakísérte tárgyalópartnerét a terembe. E gesztusból is érzékelhető, a nagyobbik kormányzópárt félretette belső ellentéteit. A Gyurcsány iránt ellenséges érzelmekkel viseltető politikusok is igyekeznek barátságos arcot ölteni.

FORDÍTVA. Jelek szerint Gyurcsány nem követi el azt a hibát, mint elődje, Medgyessy Péter, hogy dolgozószobai magányában egymaga hozzon meg stratégiai, szervezeti és személyi döntéseket, s utólag kérje azokhoz a párt legitimációját. A leendő miniszterelnök fordított a dolgok sorrendjén. Nem mintha nem lennének elképzelései, de pontosan tudja, hogy akkor léphet bátran, ha maga mögött tudja a koalíciót, az MSZP-frakciót, sőt a párt tagságát is. A párbeszéd felélesztése végett látogatott el a hétvégén a szocialista választmány és a frakció ülésére.

Gyurcsány jött, látott és – hallgatott. A 15 szocialista munkacsoport vezetője előadta óhajait, a Figyelő információi szerint a miniszterelnök-jelölt azonban nemigen kötelezte el magát. A szeptember 26-a után megalakuló kabinet programja a legtitkosabb tárgyalások közepette formálódik. A kormányszerkezetről és a minisztercserékről sem szivárgott ki eddig érdemi információ. Szorosra zár a koalíció. Gyurcsány tartja első ígéretét, hogy ha rajta múlik, kizárólag a beiktatását megelőző parlamenti beszédében ismerteti az általa megálmodott országképet. A személyeket illetően az SZDSZ örömmel konstatálja, hogy a leendő kormányfő nem ötletbörze szintjén kívánja minisztereit kiválasztani, mert már az is koncepciózus gondolkodásra vall, ha nem a „levegőbe hangzanak el nevek”, hanem utólag, a kész programhoz keresik meg a végrehajtásra alkalmas személyeket. A tárgyalások állását Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős szabad demokrata államtitkár ennyit közölt lapunkkal: „Kormánystruktúráról, személyi kérdésekről nem beszélünk még egymás között sem.”

Nem találgatás viszont – s ez biztató lehet az üzleti élet számára -, hogy a jövő évi költségvetés tartja az idei irányt. Bár a Pénzügyminisztériumban (PM) egyelőre nem kívántak részleteket elárulni, Gyurcsány napokban tett nyilatkozatai alapján bizonyosra vehető: a jövő évi büdzsében nem lesznek gyökeres változások, csupán hangsúlyeltolódás (lásd külön).

Gyurcsány Ferenc egyetlen alkalommal sem mulasztja el hangsúlyozni: a költségvetési mozgástér elegendő a szociáldemokrata fordulathoz. Úgy tűnik, a leszakadó rétegeket preferáló csomagját Gyurcsány a „nevére veszi”. „Azoknak jusson több a közösből, akik jobban megszenvedik a mindennapi életet, s azoktól várunk el több hozzájárulást, akik az élet naposabb oldalán vannak” – fogalmazott a leendő miniszterelnök. A koalíciós partner nevében Horn Gábor ennél kevésbé költői, de nagyon is racionális érvelése szerint valóban tarthatatlan a jelenlegi szociálpolitika, mivel gyakorlatilag minden magyar állampolgár a kedvezményezetti körbe esik, függetlenül a jövedelmi helyzetétől.

SZÁMLA. Egy kérdésben azonban mégiscsak elkötelezte magát a leendő kormányfő: ez pedig a decentralizáció. Álláspontja szerint a fejlesztési források jelentős részét (arányokat nem említett) már 2005-ös költségvetésben a régiókhoz, megyékhez kell átcsoportosítani. A kistérségek, a megyék és a régiók megerősítése tekintetében azonos szólamot képviselnek a szocialista-szabad demokrata koalíció kormányzati illetékesei. Baráth Etele, az uniós pénzek felhasználását felügyelő államtitkár a közösségi források elérése érdekében, Lamperth Mónika belügyminiszter a közigazgatási szolgáltatások korszerűsítése végett, Nagy Sándor területfejlesztési államtitkár a hatékonyabb területfejlesztésre hivatkozva sürgeti a feladatok és források decentralizálását.

Az önkormányzatok normatív támogatása mindenképpen emelkedik jövőre, minőségi változást azonban a megemelt fejlesztési pénzek hozhatnak számukra. Nagy kérdés, hogy véget ér-e az önkormányzatok „hét szűk esztendeje”, s ha igen, a központi közigazgatás, vagy más kormányzati területek és célok rovására. A Figyelő úgy értesült, az elkövetkező hetekben a szocialista polgármesterek szeretnék „benyújtani a számlát” a kormánynak. A hétvégi választmányi ülésen ugyanis elhangzott: a vidéki MSZP-s polgármesterek nehéz helyzetben vannak, mert eddig nem kaptak pénzt arra, hogy teljesítsék választási ígéreteiket. Márpedig 2006 vészesen közeleg.

CSEKE HAJNALKA

Gyurcsány Ferenc egy gyűlésen. Hallgat.

Címkék: Adatbánya