20040831_85901

Laborkérdések Doppingteszt A hazai doppingvizsgálatok eredményeit megfelelő labor hiányában nem ismeri el a négy olimpikonunk kizárását is kezdeményező Doppingellenes Világügynökség (WADA). Hiába egyeznek meg a budapesti Országos Sportegészségügyi Intézet (közismert nevén a Sportkórház) tiltott szerek kimutatásakor kapott eredményei a legrangosabb külföldi laborokéval, az ott működő egyetlen hazai doppinglabor nem felel meg a WADA követelményeinek. A [...]

Laborkérdések

Doppingteszt

A hazai doppingvizsgálatok eredményeit megfelelő labor hiányában nem ismeri el a négy olimpikonunk kizárását is kezdeményező Doppingellenes Világügynökség (WADA).

Hiába egyeznek meg a budapesti Országos Sportegészségügyi Intézet (közismert nevén a Sportkórház) tiltott szerek kimutatásakor kapott eredményei a legrangosabb külföldi laborokéval, az ott működő egyetlen hazai doppinglabor nem felel meg a WADA követelményeinek. A legközelebbi hitelesített doppingellenőrző intézet az ausztriai Seibersdorfban működik; a nemzetközi szereplésekhez, vagy a problémás esetek eldöntéséhez szükséges vizsgálatokat így a magyar mintákkal itt végzik el. És bár 2001-ben kormányzati szándék mutatkozott a WADA által is akkreditált hazai doppingcentrum létrehozására, annak sorsa ma sem dőlt el: a Sportkórház doppingellenőrző laboratóriumának a kívánt szintre fejlesztése ugyanis a számítások szerint 800 millió forintba kerülne, amit a kormány 2001-ben ugyan meg is szavazott, ám az intézmény még nem kapott meg.

Címkék: Adatbánya