Pánikhangulat alakult ki egy szolnoki társasházban, ahol napok óta nincs áram

Gyertyával világítanak a lakók péntek óta.

Gyertyával világítanak, barátaiknál töltik telefonjaikat annak a szolnoki Széchenyi városrészben lévő háztömbnek a lakói, akiknél pénteken óta nincs áram, írja a szoljon.hu.

Az épületben élők a lapnak arról beszéltek, az történt, hogy a nyári forróság felpúposította a tetőszigetelést, amelyre az elmúlt napokban megérkezett a heves eső. A víz betört, végigfolyt a ház belső elektromos berendezésein, le, egészen a pincékig. Ezután érkezett az áramkimaradás, majd a közműcég ki is kapcsolta az áramot a házban. Azóta sincs szolgáltatás.

Minden élelmiszerünk megromlott. Világítani gyertyával tudunk, de sötétedés után így sem tudunk mihez kezdeni, a gyerekek nem tudnak sötétben tanulni. Pedig hát nem 1920-ban vagyunk. A telefonjainkat épp most hoztuk vissza az ismerőseinktől. Náluk töltöttük fel a mobilokat, meg néhány powerbanket is, hogy ne kelljen mindig átjárni

– fejtette ki egy édesapa.

Hozzátették, voltak kint a helyszínen a TITÁSZ-tól, de azt mondták, életveszélyes visszakapcsolni az áramot.

A lakók általánosságban is hiányolták a kommunikációt a lakásszövetkezet részéről. Állítják, eltelt egy egész hétvége úgy, hogy nem lehetett tudni, mi a helyzet, mi vár rájuk. Elmondásuk szerint hétfőn kiragasztottak ugyan tájékoztatókat, de az szerintük már későn történt.

Pedig a lakászszövetkezet részéről állítják, ők megtettek minden tőlük telhetőt. A szoljon.hu érdeklődésére Földes Zoltán, az érintett társasházat is kezelő Széchenyi István Lakásszövetkezet igazgatósági elnöke azt mondta, ők igenis küzdöttek a káreset elhárításáért.

Minket kiáltottak ki bűnbaknak, meg is fenyegettek, mintha mi tehettünk volna az egészről. Pedig az embereink küzdöttek, most is dolgoznak, felbontották már a tetőt, és jelenleg is szárítják a berendezéseket

– fejtette ki Földes Zoltán. Azt pedig, hogy ne tájékoztatták volna a lakókat, erős túlzásnak gondolja.

A lakók nem maradnak anyagi segítség nélkül. Mint Tasnádi Zoltán, a településrész önkormányzati képviselője a lapnak elmondta, sok jelzést kaptak és érzékelték is a pánikhangulatot. Ezért, noha a városnak nincs tulajdona az épületben, egyszeri krízistámogatás odaítéléséről döntöttek.

Ez lakásonként 50 ezer forint, amelyet hétfőtől a polgármesteri hivatal szociális támogatások osztályán lehet igényelni.

Az összeget mind a 44 érintett lakás megkapja. Az igénylőknek azt kell igazolni, hogy az Orosz György út 7. szám alatt laknak

– mondta el a képviselő.